Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodno gnojivo
  • 30.04.2020. 18:00

Koprivino gnojivo odlično djeluje na biljke, a od nje se pravi i insekticid

Kopriva doprinosi boljem zdravlju biljaka i plodonošenju, a od nje se pripremaju i prirodna sredstva za zaštitu bilja.

Foto: Maja Celing Celić
  • 42.146
  • 5.781
  • 1

Kopriva (Urtica dioica) je poznata ljekovita i jestiva biljka koja je rasprostranjena na širokom području, a ljudi ju često smatraju nepoželjnim korovom i nesavjesno ju čupaju i kose, zaboravljajući na njene blagodati.

Ona doprinosi boljem zdravlju biljaka i boljem urodu, a osim gnojiva, od nje se pripremaju i prirodna sredstva za zaštitu bilja. Većina biljaka u vrtu dobro reagira na gnojidbu koprivom, a posebno ju voli rajčica. Međutim, treba upozoriti da postoje neke biljke koje nisu njezini ljubitelji, a to su luk, grah, grašak i češnjak.

Uzgojite koprivu za sebe i svoju biljnu proizvodnju!

Priprema gnojiva 

Uberite 1kg svježe koprive i to najbolje prije cvatnje, a ako nemate svježu, možete koristiti i 200g sušene. Potopite ju u 10l vode, pri čemu je najbolje koristiti odstajalu vodu ili kišnicu. Za pripremu gnojiva koristite plastične kante ili kamene posude jer bi se metalne mogle oštetiti zbog kemijskih rekacija koje nastaju tijekom fermentacije. Kante nemojte puniti do vrha, ostavite slobodan prostor jer tekućina tijekom vrenja zapjeni. 

Sve dobro promiješajte te pustite da odstoji. Tijekom fermentacije nastaje hranjiva otopina za biljke, a da je spremna za gnojidbu možete prepoznati po tome što se više ne pjeni, a i tekućina će postati tamne boje. Proces traje od 1,5 do 3 tjedna.

Procjeđena otopina se razrjeđuje s vodom

Fermentacija može trajati i kraće, pogotovo kada su visoke ljetne temperature, ali najbolje je pratiti pjenušanje i boju pa ćete znati kada je gnojivo spremno za korištenje. Kante smjestite na mjestu gdje ima puno sunca, a sadržaj povremeno promiješajte.

Nekoliko puta tijekom fermentacije promiješajte tekućinu

Kante je najbolje prekriti mrežicom ili tkaninom poput gaze kako u nju ne bi upadali razni kukci i životinjice. Budući da sadržaj zbog fermentacije razvija vrlo neugodan miris, posudu smjestite negdje gdje vam neće smetati, najbolje na kraj vrta.

Kada je fermentacija gotova, sadržaj kante se procijedi. Prije primjene važno je pripremljenu otopinu od koprive razrijediti s vodom. Ukoliko planirate zalijevati tlo, onda se razrjeđuje u omjeru 1:10, a kod folijarne primjene se koristi otopina razrjeđena u omjeru 1:50.

Kod procjeđivanja, ostatke nemojte baciti već ih koristite kao prihranu u kompostu pazeći da ga kasnije ne dodate u ranije navedene biljke koje nisu ljubitelji ove vrsta gnojiva.

Kopriva kao čudo iz prirode - lijek, hrana, ali i zaštita od bolesti i štetnika

Ovo ekološki pripremljeno gnojivo će ojačati biljke koje će bit zdravije i manje će ih napadati patogeni i štetni kukci.

Koristi se i kao insekticid u borbi s lisnim ušima

Koprivu možete koristi i kod pripreme sredstava za zaštitu biljaka, a pogotovo kod zaštite od lisnih uši.

Priprema sredstva je ista kao i kod gnojiva, jedina razlika je u trajanju fermentacije. Naime, ovo ekološki pripremljeno sredstvo se koristi nakon 12 do najviše 24h od potapanja, jer se dužom fermentacijom gube tzv. "žareće" tvari. Pripravak se koristi nerazrijeđen, a za razliku od kemijskih insekticida za njegovo djelovanje je potrebno više strpljenja. U slučaju najezde treba prskati nekoliko dana zaredom.


Tagovi

Kopriva Prirodno gnojivo Gnojivo od koprive Insekticid od koprive


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.