Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja presadnica
  • 25.12.2022. 07:30

Sjetva za proizvodnju presadnica: Što se sije početkom zime?

Sada se obavlja stratifikacija sjemena, sije se povrće koje ćemo uzgajati u zagrijanim plastenicima i za južna područja, obavlja se sjetva cvijeća koje dugo niče

Foto: Depositphotos/irinashatilova
  • 1.709
  • 158
  • 0

U zimskom razdoblju za sjetvu i uzgoj presadnica je potrebno omogućiti uvjete za klijanje i rast nježnih biljaka. Ključni faktori su svjetlost, temperatura i vlaga. Kod odabira vrsta treba biti pažljiv. Često se događa da ljudi naprave greške i obave sjetvu rasada prerano.

Odaberite odgovarajuće vrste biljaka

Ova sjetva se podrazumjeva kada su u pitanju uzgajivači povrća koji imaju plastenike koje zagrijavaju, vrste koje zahtijevaju stratifikaciju (sjeme voća i ukrasnog drveća i grmlja), vrste koje dugo klijaju i niču. U suprotnom ćete dobiti stare presadnice koje su podložne pojavi raznih bolesti, napadu štetnika i sigurno neće biti nositelji velikog uroda. Ako se nalazite na jugu, gdje je klima pogodna, ili imate plastenik s grijanjem možete posijati: kupus, krastavac, rajčicu, papriku, celer.

Zašto se neko sjeme izlaže hladnoći i kako obaviti stratifikaciju?

Sada je vrijeme kada započinje naklijavanje slatkog krumpira batata. Obavlja se stratifikacija sjemena za vrste kojima je to neophodno. Najsigurnije je da se to odradi u hladnjaku gdje možete nadgledati cijeli proces.

Obavlja se i sjetva ukrasnog bilja koje će početi cvjetati šest mjeseci nakon nicanja. Siju se: lavanda, karanfili, gailardia, perunike, jaglac, lobelija, verbena, pojedini klematisi, noćurak. Zatim sobne ukrasne vrste: pelargonije, gloksinije, begonije, fuksije, ciklame. Mogu se posijati sjemenke koje ste sačuvali od agruma, nara, smokve.

Sije se i paprika (Foto: Depositphotos/CharMoment)

Osigurajte dobre uvjete

Potreban je kvalitetan supstrat koji će imati povoljne uvjete za početni rast presadnica. Veličinu kontejnera i posuda prilagoditi vrsti i načinu uzgoja. Posuda treba biti dovoljno široka i duboka kako bi bilo dovoljno prostora za nesmetan rast korijena. Što je sjeme krupnije, to se dublje polaže u zemlju i obrnuto. Sitno sjeme se pokrije tankim slojem zemlje. Sjeme begonije je najbolje sijati površinski, a preko se postavi prozirna folija koja spriječava isušivanje i održava stalnu vlažnost.

Temperatura se prilagođava vrsti. Za begonije i lavandu je potrebno osigurati 21ºC, lobeliju između 18 i 25ºC. Većini povrtnica će za klijanje i nicanje odgovarati temperature od 20 do 25ºC, dok će kupusnjačama odgovarati malo niže vrijednosti.

Obratite pažnju na gustoću sjetve. Pregusti klijanci su podložni pojavi truležnih bolesti koje se brzo šire, posebno kad je supstrat prevlažan. Zalijevanje treba biti umjereno, a povremeno treba prozračiti klijalište.


Tagovi

Rasad Presadnice Flanci Proizvodnja rasada Klijalište Sjetva povrća Supstrat Temperatura


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.