Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stratifikacija sjemena
  • 23.11.2022. 07:30

Zašto se neko sjeme izlaže hladnoći i kako obaviti stratifikaciju?

Dužina stratifikacije ovisi o vrsti, jer će nekima trebati dugotrajno izlaganje hladnoći i vlazi. Dug vremenski period je potreban za sjeme većine voćnih vrsta

Foto: Depositphotos/kozzi2
  • 2.636
  • 118
  • 0

Sjeme nekih biljnih vrsta nakon sazrijevanja ostaje u dubokom mirovanju, jer sadrži inhibitore koji sprječavaju klijanje i nicanje. Kako bi dobili mlade biljke neophodno je da prođe kroz period stratifikacije u kome se prekida mirovanje i aktivira klijanje.

Potrebna je hladnoća

Izlaganje sjemena niskim temperaturama za neke vrste je neophodno. U prirodi ono pada na zemlju gdje je izloženo vlazi i hladnoći tijekom zime. Na proljeće dolazi do zagrijavanja i deaktiviranja tvari koje inhibiraju procese klijanja.

Prije nego što počnemo bilo što raditi, potrebno je dezinficirati sjeme, ali i opremu, pijesak. Za stratifikaciju su najpogodnije plastične posude s poklopcem. Kao supstrat se koriste pijesak, treset, namjenski supstrati, a mahovina se pokazala odličnom zbog svojstva zadržavanja vode i ima baktericidna svojstva.

Možete ga napraviti i sami od kupovnog supstrata za sjetvu i krupnozrnog pijeska, u omjeru 1:1. Prije korištenja ga dezinficirajte pečenjem u pećnici na temperaturi iznad 100ºC, smrzavanjem malih količina od 0,5 kg, najmanje tjedan dana ili pak zagrijavanjem u mikrovalnoj pećnici na najjačoj razini.

Na dno posude stavite navlažen supstrat, sjeme te prekrijte također navlaženim supstratom. Zatim je poklopite, označite da znate o kojem sjemenu se radi i ostavite u hladnjaku. Temperatura se treba kretati od 1 do 3ºC. Ako je veća od 4ºC, sjeme neće proći kroz procese i neće proklijati. Redovno, jednom tjedno, provjeravajte u kakvom je stanju, je li počelo klijati ili se pojavila plijesan. Istovremeno ćete obaviti provjetravanje posude kada je otvorite ili po potrebi poprskajte vodom ako je došlo do isušivanja supstrata.

Vrijeme stratifikacije

Dužina stratifikacije ovisi o vrsti, jer će nekima trebati dugotrajno izlaganje hladnoći i vlazi. Dug vremenski period je potreban za sjeme većine voćnih vrsta, jasena, sjeme božura, nekih vrsta jaglaca.

Kruška iz sjemena: Sakupljanje, čuvanje i priprema

Nakon sakupljana, sjeme se ostavlja oko mjesec dana na sobnoj temperaturi, a onda se stratificira krajem studenog i ostavi tako sljedeća tri mjeseca. Tek poslije ovog vremena će klijati.

Najčešće će za aktivaciju sjemena poslije jednog tjedna na sobnoj temperaturi biti potrebno šest tjedana na hladnoći. To je slučaj sa sjemenom jabuke i kruške u proizvodnji podloga sjemenjaka. Veliki dio cvjetnih vrsta se hladnoći i vlazi izlažu dva tjedna, a sjetva se obavlja početkom ožujka.

Kod nekih vrsta traje dva tjedna, a za neke će biti potrebno šest mjeseci.

Toploljubive kulture kao što su rajčica, paprika, tikve i sl. ne zahtijevaju stratifikaciju.


Tagovi

Stratifikacija Sjeme Inhibitorske materije Klijanje sjemena Sjeme na hladnom


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić