Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj tikvica
  • 17.04.2023. 07:30

Sjetva tikvica: Pričekajte da se zemlja ugrije, a onda sijte cijelo ljeto

Mogu se uzgajati iz presadnica ili, što je češći slučaj, iz sjemena. Na otvorenom ih ne treba sijati sve dok se zemlja ne ugrije iznad 10ºC

Foto: Depositphotos/CatherineL-Prod
  • 2.214
  • 156
  • 0

Tikvice su popularno ljetno povrće od kojih jedemo cvjetove i plodove. Vrste s kratkom vegetacijom su prvo pravo povrće od kojeg možete pripremati raznovrsne obroke. Cvjetovi se pripremaju punjeni i pohani, a plod se najčešće termički obrađuje kuhanjem, dinstanjem ili pečenjem. Berba od prvog do zadnjeg ploda traje između jednog i dva mjeseca.

Postoje brojne sorte i hibridi tikvica koji se razlikuju prema dužini vegetacijskog perioda, boji i obliku ploda, otpornosti na bolesti i sušu. Biljka može biti u formi grma ili razvijati loze. Najčešće se uzgajaju one u formi grma koje imaju cilindričan plod čija je boja zelena ili imaju tamnije pruge, ili je pak žut i dvobojan.

Veliki je broj sorti: Genovese (svjetlozeleni, cilindrični plod), Striato D'Italia (plod obojen na pruge), Scuro Di Milano, Diamante (tamnozelene boje ploda), Beogradska (plod u cukini tipu, svjetlozelen), Bijela domaća tikvica i druge.

Dozrijevaju i u listopadu (Foto: M.C.Celić)

Osim njih uzgajaju se i okrugle tikvice koje služe za punjenje te zvjezdaste. Kada se tome dodaju i brojni hibridi dobiva se izuzetno bogat izbor.

Vole sunčana mjesta

Mogu se uzgajati iz presadnica ili, što je češći slučaj, iz sjemena. Na otvorenom ih ne treba sijati sve dok se zemlja ne ugrije iznad 10ºC. Optimalna je oko 25ºC i tada, uz dovoljno vlage, niče za pet dana. Klijanje i nicanje se mogu ubrzati namakanjem sjemenki preko noći u vodu ili čaj.

Osjetljive su na mraz i zbog toga ih u proljetnom periodu sijemo od sredine travnja ili početkom svibnja uz obaveznu zaštitu od niskih temperatura koje su karakteristične za ovaj period. Zahvaljujući kratkoj vegetaciji možemo ih sijati kroz cijelo ljeto uz uvjet da im osiguramo dovoljno vlage.

Za sjetvu odaberite osunčana mjesta zaklonjena od vjetra. U slučaju da je uzgajate u posudama koristite veće zapremine, jer formiraju jak korijen i treba im prostora. Na gredici je dovoljno 1m² za svaku pojedinačnu biljku.

Odgovara im bogata gnojidba 

Možete je uzgajati i kao rasad. Kada formira tri do četiri prava lista presadite je na stalno mjesto u plasteniku ili na otvorenom.

Može se uzgajati i iz rasada (Foto: Bigstockphoto/Geshaspg)

U slučaju sjetve na polju ili u vrtu često se siju u redove ili kućice, naprimjer, uz kukuruz. Za sjetvu u redove razmak između biljaka se kreće od 70 do 100 cm, dok se u kućice se siju dva do tri sjemena.

TOP 3 povrća koja se siju u travnju i odlični su susjedi u vrtu

Intenzivno formiraju plodove i zbog toga im odgovara bogata gnojidba zemljišta. Vrlo pozitivno reagira na primjenu zrelog stajnjaka i drugih organskih gnojiva. Zalijeva se čim primijetite da se zemlja suši, jer je veliki potrošač vode. U vrelim ljetnim danima zalijevanja su češća. Prvi znak da joj nedostaje vode je opuštanje listova dok drške ostaju uspravene.

Od nedostatka vlage i suše ju možete zaštititi i malčiranjem. 

Koje tikvice vi uzgajate? Do kada ih berete? Kako ih najčešće pripremate? Trebate li ili možda vi imate kakav savjet za naše čitatelje, pišite nam ispod u komentarima. 


Tagovi

Uzgajanje povrća Tikvice Sorte tikvica Sjetva tikvica Uzgoj tikvica Savjet Sjetva u travnju Sjetva u svibnju


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!