Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krumpira
  • 28.10.2022. 18:00

Ruski znanstvenici razvili neotrovno sredstvo za zaštitu krumpira?

Netoksično sredstvo se dodaje prilikom sadnje, a kontinuirano ispušta aktivnu tvar. Može, tvrde, povećati prinos i do 70 posto

Foto: Depositphotos/MVolodymyr
  • 1.862
  • 195
  • 0

Bolesti su veliki problem u usjevu krumpira, a najčešće se za zaštitu koriste kemijska sredstva. Ruski znanstvenici su razvili netoksični fungicid koji pomaže u efikasnoj zaštiti tog popularnog povrća od bolesti i povećava njihov prinos, piše RIA.

Efikasnija zaštita usjeva

Fungicidna sredstva koja koristimo su često toksična za životinje i ljude, odnosno cijeli okoliš i biološku raznovrsnost. Dodatni problem je što se uzročnici bolesti prilagođavaju i postaju otporni na njihovo djelovanje. 

Fungicidna sredstava su često štetna za sve (Foto: Depositphoto/Katerina3)

Rusko Ministarstvo znanosti i visokog obrazovanja je objavilo da su zaposleni u Krasnojarskom centru Sibirskog ogranka Ruske akademije znanosti i Sibirskog federalnog sveučilišta razvili novi fungicid koji je smješten u biorazgradivu matricu.

Povećava prinos i smanjuje sadržaj nitrata?

Prednost ovog sredstva je, kažu, što ispušta aktivnu tvar u zemljište na kontroliran način i dozira ga u kontinuitetu. To omogućava izbjegavanje višestrukih tretmana biljaka tijekom vegetacije. Dodatno djelovanje je što, tvrde, povećava prinos za više od 70 posto, a smanjuje sadržaj nitrata u gomoljima za 12 posto.

Proučavanje novog fungicida je obavljeno u laboratoriju i na usjevu u polju kada je primijenjen tijekom sadnje. Pokazao se, piše RIA, kao efikasan, jer je spriječio razvoj najštetnijih bolesti. Uočeno je da je ranije došlo do klijanja i biljke su imale intenzivniji rast.


Tagovi

Fungicid Netoksični fungicid Zaštita krumpira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.