Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rovac u vrtu
  • 28.04.2022. 07:30

Rovac više voli uzgajane biljke od korova - kako ga suzbiti?

Rovac ili mrmak je opasan štetnik. Tijekom proljeća ima odličan apetit i jede sve što mu se nađe na putu. Najviše voli povrće

Foto: Elvis Dado Horvatinović
  • 31.190
  • 1.451
  • 1

Rovac ili mrmak se često pojavljuje i čini štete u usjevima. U proljeće može uništiti presadnice u plastenicima i tek iznikle mlade biljke. Osim toga, štetnik grize korijenje, pregriza stabla biljčica, uništava sjeme. Jede sve što je jestivo i blizu njega.

Često stradaju presadnice rajčice, paprike, krastavca, kupusa, ali i tek izniknuli krumpir, blitva i druge kulture. Za njega je karakteristično da više voli uzgajane biljke od divljeg korova.

U vrijeme polaganja jaja ženka će pregristi sve stabljike u blizini formirajući "ćelavi krug", kako ne bi pravile sjenu na mjesto koje je odabrala za gnijezdo. Jaja polaže u centru na dubini od 15cm. Broj položenih jaja se kreće od 100 do 300.

Mjere suzbijanja štetnika

Većinu svog života rovci provode pod zemljom i zato je njihovo suzbijanje kompleksno. Treba biti pažljiv kada su u pitanju primijenjene metode, jer možemo oštetiti zemljište i njegovu mikrofloru.

Postoje razne metode, a za sve je zajedničko da s njima trebamo započeti već na početku proljeća kako bi spriječili i smanjili moguću štetu.

Česta obrada zemlje, kopanje, drljanje ili neka druga slična operacija remete njihov ritam života. Što se više zemlja prevrće, kopa, postaje nepoželjnija za njih. 

Mnogi primjenjuju otrovne mamce koji se pripremaju od prokuhanih zrna pšenice, ječma, kukuruza. Njih je potrebno grubo samljeti kako bi mogli formirati kuglice. U pola kilograma takve smjese dodajemo 15ml ulja i odabrani insekticid. Mamci se postavljaju na udaljenost od 70 do 100cm. Naprave se rupe dubine dva do četiri centimetra u koje ih polažemo i prekrijemo zemljom.

Postoje i gotovi otrovni mamci koji su efikasni u kontroli brojnosti insekta. Oni se postavljaju na dubinu od tri do pet centimetara, prekriju zemljom i zaliju kako bi se intenzivni miris proširio kroz zemlju i privukao ove kukce.

Može napraviti veliku štetu (Foto: Depositphoto/UrosPoteko)

Biljke kao repelenti

Rovcima smetaju biljke intenzivnog mirisa i možemo ih iskoristiti za zaštitu usjeva i drugih površina. Rezultati mogu biti različiti što ovisi o brojnosti jedinki, biljaka koje su glavni usjevi, koliko su im one privlačni, vremenskim uvjetima.

Neven, kadifice i krizanteme imaju intenzivan miris koji tjera štetnike i oni izbjegavaju gredice oko kojih su posađene.

Grane ptičje trešnje i johe, promjera do četiri centimetra, se zabodu po rubu gredice na dubini do 30cm. Njihov miris je vrlo neugodan za ovog insekta.

Od povrtnih vrsta češnjak i korijandar imaju odbijajući efekt. Češnjeve možemo zabosti u rovčeve rupe.

Okolo gredica postavljamo grane četinjača koji imaju intenzivan miris.

Fizičke barijere

Najveći dio svojih životnih aktivnosti rovci provode blizu površine zemlje. Zato će u suzbijanju pomoći razne barijere kroz koje oni ne mogu proći. Možemo ih izraditi od drveta, oštrog šljunka, lima, plastičnih boca, plastične plohe, raznih drugih materijala i mreža. Možemo koristiti i mrežu za komarce.

Bez obzira koji materijal koristimo, on mora biti ukopan u zemlju na dubinu od 50cm.

Probajte i s ljuskama jajeta (Foto:  Depositphotos/rajastills)

Prirodna sredstva za suzbijanje

Jedno od učinkovitijih sredstava je osušena ljuska jajeta koja se samelje i prelije suncokretovim uljem. Ova smjesa se stavlja u sadne kanale ili jame gdje ćemo sijati sjeme ili saditi presadnice.

Kruh i šibice

Za pripremu mamca bit će nam neophodan crni kruh kojeg navlažimo vodom i formiramo loptice veličine oraha u koje zabodemo glave 10 do 12 šibica. Kada se premaz s glave šibice otopi u lopticama, izvadimo ih, a od jedne loptice pravimo kuglice veličine zrna graška. Ovakve mamke ubacimo u rupe i kanale rovca.

Zamke s pivom

Pored puževa, koji su poznate pivopije, i rovci vole pivo. Zamke se pripremaju na isti način kao i za puževe. Plastične posude ili dio plastične boce zapremine pola litra ukopati u zemlju i u njih uliti do 100ml piva. Ako padne kiša, ponovite postupak. 

Otopina ljuski crvenog luka

Bit će nam potrebno 1kg lukovine, ljuski luka, koje prelijemo s 10l vode i ostavimo pet dana. Poslije toga se procijedi i razblaži s vodom u omjeru 1:5. Vrt se zalijeva ovom otopinom jednom u sedam dana.

Privucite prirodne neprijatelje u vrtove i dvorišta. Ježevi i razne ptice, rode, vrane i čvorci, love i jedu rovce. Oni mogu značajno smanjiti brojnost štetnika.


Tagovi

Rovac Suzbijanje rovca Zamka Ljuske jaja Sredstvo protiv rovca Mrmak Kako


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]