Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 08.05.2020. 07:30

Rezidba paprike: Kod bujnih sorata dobar je uzgoj na dvije grane

Bez regulacije rasta rezidbom paprika bi imala oblik kišobrana, a to bi omogućilo formiranje velikog broja listova i sitnih plodova na biljci. Dobrim se pokazao uzgoj na dvije grane koji će joj omogućiti razvoj plodova dobre tržišne vrijednosti.

Foto: Depositphotos/savacoco
  • 6.897
  • 1.094
  • 1

Paprika je često uzgajano plodovito povrće na našem području, bilo na otvorenom ili u zatvorenom prostoru poput plastenika. Kako bi joj omogućili normalan rast i plodonošenje potrebno je odabrati pravi način uzgoja.

Proizvodnja presadnica paprike ima svoje zahtjeve

Najčešći i najjednostavniji uzgojni oblik je onaj uz potporu bez ikakve obrade biljke. Kod njega je velik broj plodova koji su sitni i sporo napreduju, stoga je bolje uložiti malo truda i vremena kako bismo imali zdrave, krupne plodove koji imaju visoku tržišnu vrijednost.

Uzgoj na dvije grane 

Kod uzgoja bujnih sorata s krupnim plodovima u plastenicima je najbolji uzgoj na dvije grane. On se postiže redovnim uklanjanjem viška grana kada su dužine od 1,5 do 2 cm, a mjera se provodi svaka dva tjedna. Na mjestu ispod prvog grananja privezuje se vezivo kojim se uspravljaju grane, što omogućuje vertikalni uzgoj.

Zašto otpadaju cvjetovi i plodovi kod paprike, krastavca i rajčice?

Bez regulacije rasta rezidbom paprika bi rasla u obliku kišobrana, a to bi omogućilo formiranje velikog broja listova na biljci koji su sve sitniji prema vrhu biljke. Njezin korijen, kako se grana, ne prati jednakom dinamikom grananje nadzemnog dijela, stoga on ne može isporučiti dovoljno vode i hranjivih tvari prema listovima, a ujedno je i rast plodova usporen i oni su sve sitniji. Stoga, uzgoj na dvije grane povećava rodni potencijal biljke, postiže se veći broj branja u vegetaciji i smanjuje se količina prihrane i zaštite.

Detaljan prikaz koje grane i plodove ukloniti (Shema: Martina Popić)

Održavajte opterećenost biljke

Osim kontrole vegetativnog rasta važno je održavati i optimalnu opterećenost biljaka plodovima. To se postiže odstranjivanjem viška cvjetova tako da na grani bude pravilno raspoređenih 5 do 6 plodova, odnosno 10 do 12 plodova po biljci.

Kako uspješno uzgajati papriku i rajčicu na malim površinama

Neodržavanje sklada između vegetativnog rasta i generativnog razvoja za posljedicu najčešće ima proizvodnju sitnijih plodova koji samim time imaju i nižu tržišnu vrijednost.

Važno je odstranjivati i donje žute listove i deformirane ili bolesne plodove, a kako bi se pospješio vegetativni rast biljke, odstranjuje se i prvi cvjetni pup ili cvijet na prvom koljencu.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Paprika Uzgoj paprike Paprika u zatvorenom prostoru Uzgoj na dvije grane Rezanje grana Uklanjanje cvijeta


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska ide naprijed, pred nama su naše najbolje godine, kao nacija i u zajednici EU. 💪 Za manje od tri mjeseca 20 milijuna tona žitarica morat će napustiti Ukrajinu koristeći infrastrukturu EU-a. To je gigantski izazov i nužno je koordini... Više [+]