Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprika i rajčica
  • 25.05.2019. 07:30

Kako uspješno uzgajati papriku i rajčicu na malim površinama

U proizvodnji presadnica glavnu opasnost predstavljaju puževi. Proizvođači se snalaze unošenjem raznih materijala poput pepela, vapna i ljusaka jaja na uzgajanu površinu.

Foto: Depositphoto/pressmaster
  • 7.541
  • 287
  • 0

Rajčica (Licopersicicom esculentum) i paprika (Capsicum annum) najznačajnije su povrćarske vrste, pored kupusnjača, koje se najčešće proizvode iz presadnica. Tajna uspjeha je u tome da se presađivanje obavi u pravo vrijeme i pod optimalnim uvjetima. 

Od kvalitete presadnica ovisit će kvaliteta biljaka koje se uzgajaju na otvorenom polju ili u plasteniku, znači cjelokupna daljnja proizvodnja. Dovoljno je imati kvalitetan rasad pa da se dobiju biljke otporne na bolesti, štetnike i vremenske uvjete. Ako ga još niste posadili, prije sadnje potrebno je kaljenje/jačanje rasada.

Jačanje presadnica i priprema za presađivanje

Rasađivanje paprike i rajčice obavlja se kad su temperature zemljišta i zraka ustaljene na 15 stupnjeva. Kako je paprika toploljubiva vrsta, može se sačekati i toplije vrijeme, kada je zemljište bolje zagrijano. Ako se rasađivanje obavi u hladnijem zemljištu, korijen se slabije razvija, a listovi žute. Kasno rasađivanje dovodi do toga da plodovi koji se beru u fiziološkoj zrelosti, ne sazrijevaju u tom periodu. Paprika traži kvalitetno i strukturno zemljište, uz redovno zalijevanje, savjetuje Radojka Nikolić, dipl.ing. 

Za dobar rasad, najvažnije su temperature

Papriku na okućnici ne treba rasađivati blizu rajčice, zbog zajedničkih bolesti i štetnika. Ovo povrće zahtijeva zemljišta koja su bogata organskom tvari, kao i prihranjivanje tijekom vegetacijskog perioda. Podnosi gušći sklop od rajčice, ali zbog plitkog korijena ljeti zemljište treba prekriti malč folijom jer će se spriječiti pregrijavanje zemljišta i sušenje korijena. Traži dosta vode i zraka u zemljištu. Tijekom vegetacije treba redovno obaviti okopavanje i zalijevanje i to češće nego kod rajčice, posebno kada plodovi počnu rasti.

Optimalna temperatura za uzgoj paprike je 25 stupnjeva, a najveći zahtjevi za toplinom su u fazi klijanja i nicanja. Minimalna temperatura za klijanje je 10 do 15 stupnjeva. Dužina vegetacije je 150 dana, a kod proizvodnje direktnom sjetvom i do 200 dana. Podnosi monokulturu četiri do pet godina. 

Presađivanje rajčice - savjeti za uspješan uzgoj

Redove rajčice postaviti u pravcu strujanja zraka

Za rajčicu trebalo bi birati osunčane dijelove vrta. Redovi rasada postavljaju se u pravcu strujanja zraka. Rasad mora imati jasno zelenu boju, razvijeno stablo s mnogo listova. Zakržljali rasad nikada se neće razviti u kvalitetnu biljku. Najbolje je da se ovo povrće rasađuje u dva navrata, zbog promjenjivih vremenskih uvjeta. Na ovaj način osiguravaju se sigurni prinosi.

Zahtjevi rajčice za uspijevanjem, slični su kao i kod paprike. Minimalna temperatura za nicanje je 11 stupnjeva, a optimalna 22. Dužina vegetacije je 110 do 130 dana. Dobro proizveden rasad ima visinu 25 do 30cm, debljine je osam milimetara i ima osam stalnih listića. Nepikirani rasad rajčice, najranije se može saditi sredinom ožujka dok se pikiranje izvodi na razmak od 10 do 12 centimetara. Rasađivanje je najbolje obaviti 10 do15 dana poslije uobičajenog datuma posljednjeg proljetnog mraza.

Pazite na puževe 

U proizvodnji rasada glavnu opasnost predstavljaju puževi. Proizvođači se snalaze i unošenjem raznih materijala poput pepela, vapna i ljusaka jaja na uzgajanu površinu. U dodiru s njima puževi gube sluzastu masu i dehidriraju, ali to u uvjetima masovne najezde nije dugoročno rješenje.

Ljuske jaja - pomoć rajčici, paprici i patlidžanu

Za otporan plod - prvo prskanje na bazi bakra

Dubina sadnje prilikom pikiranja rasada je do kotiledonih listića, ne dublje. Preporučuje se da se pikiranje obavlja po oblačnom vremenu. Temperatura supstrata trebala bi biti između 18 i 24 ºC, a temperatura zraka 25 do 28ºC do nicanja. Nakon nicanja temperatura se snižava na 18º nekoliko dana, a onda se ponovo povećava na 22º C. Noćne temperature i temperature za vrijeme oblačnih dana trebaju biti nešto niže, ali ne ispod 15ºC. Paprika niče za šest do sedam dana, ako su temperature 28ºC, a ukoliko je temperatura nicanja od 20 do 22º onda niče za 20 dana.

Ako se rasađivanje obavi u hladno zemljište, korijen se slabije razvija, a listovi žute. Kasno rasađivanje dovodi do nesazrijevanja plodova. Rajčica će biti otpornija na napad plamenjače, koja je najopasnija bolest, ako se čim se rasad primi, obavi prvo prskanje fungicidima na bazi bakra.

Prihrana vodotopivim gnojivima obavezna

Kada porastu temperature, treba dva puta tjedno zalijevati, u početku s manjom količinom vode, a kako biljke rastu normu treba povećati. Zalijevanje obavljati u večernjim satima

Najbolje je ukoliko je moguće navodnjavati sustavom kap po kap.

Redovna mjera je i prihranjivanje vodotopivim gnojivima, kao i uklanjanje zaperaka. Ako se ne uklone zaperci, na biljci će se formirati manje plodova koji će ostati sitniji jer će zaperci trošiti hranjive tvari za svoj razvoj.

Mlijekom ojačajte biljke i spriječite razvoj bolesti

Redovno provjetravanje nakon nicanja obavezna je mjera da ne bi došlo do izduživanja biljaka i razvoja bolesti.


Tagovi

Rasađivanje Preparati na bazi bakra Presadnice paprike Presadnice rajčice Provjetravanje Pikiranje Kap po kap


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.