Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fiziološki poremećaj
  • 15.07.2019. 07:30

Zašto otpadaju cvjetovi i plodovi kod paprike, krastavca i rajčice?

Neizbalansirana ishrana povrća može biti jedan od razloga otpadanja cvjetova i plodova kod rajčice, paprike i krastavaca. Pročitajte o kojim hranjivim elementima je riječ i saznajte koji su to ostali uzroci otpadanja cvjetova i plodova.

Foto: Depostiphtos/zeynurbabayev
  • 18.420
  • 987
  • 0

Otpadanje cvjetova pa i plodova kod rajčice, paprike i krastavaca posljednjih godina je učestala pojava kod nas. To bi se jednim dijelom moglo pripisati posljedicama klimatskih promjena - sve češće dolazi do ekstremnih vremenskih uvjeta obilne padaline, intenzivni toplinski valovi i suše.

Temperaturne oscilacije

Nagle promjene i temperaturne oscilacije (velike temperaturne razlike danju do 39°C, a noću ispod 15°C) u tijeku oplodnje samo su neki od razloga otpadanja cvjetova i plodova. Za normalan rast i razvoj biljke optimalna temperatura se kreće između 20°C i 25°C. Zalijevanje kloriranom vodom i hladnom vodom koja nije odstajala neko vrijeme, također može biti razlog otpadanja cvjetova i tek zametnutih plodova. Dakle, otpadanje cvjetnih pupoljaka i plodova najčešće je uzrokovano previsokom temperaturom, odnosno niskom temperaturom, sušom, nedostatkom svjetla oštećenjima samog cvijeta i na kraju nepravilnom ishranom.

Temperatura zraka viša od 32°C kod pojedinih osjetljivih sorti mogu izazvati znatnije otpadanje cvjetnih pupova. Štete u smanjenju prinosa veće su ako visoke temperature prevladavaju u vrijeme pojave prvih cvjetnih pupova iz kojih se inače razvijaju najkrupniji plodovi. Otpadanje cvjetova je više izraženo ako uz visoke temperature biljka pati i od nedostatka vlage u zemljištu. Temperature više od 30°C usporavaju proces fotosinteze. Rast biljaka potpuno prestaje na temperaturi od 35°C.

Temperature zraka tijekom noći niže od 13°C, što je bio slučaj u svibnju i početkom lipnja, također mogu uzrokovati značajnije otpadanje cvjetova kod paprike, rajčice i kornišona.

Nedovoljno sunčanih dana

Proljeće je bilo s obiljem vlage praćeno s nedovoljno sunčanih dana. Otpadanje cvjetova može biti uzrokovano i nedovoljnim osvjetljenjem što je česta pojava u zatvorenom uzgoju u plastenicima ili uslijed sjene neke druge biljke.

I ono što je najvažnije i na što trebamo obratiti pažnju je ishrana!

Neizbalansirana ishrana

Neizbalansirana ishrana također može dovesti do fiziološkog poremećaja u razvoju biljke kakvim se smatra i otpadanje cvjetova. Pretjerana gnojidba dušičnim gnojivom dovodi do intenzivnog vegetativnog rasta kojeg ne prati i adekvatan razvoj generativnih organa uslijed čega dolazi do otpadanja cvjetova. Nedovoljna ishrana fosforom isto tako može negativno utjecati na oplodnju cvjetova uslijed čega oni otpadaju. Zbog nedovoljne ishranjenosti fosforom usporen je razvoj korijena, grane su veoma krhke i lako se lome, a oplodnja cvjetova je slaba što je razlog otpadanja cvjetova i lošeg plodonošenja.

Kod paprike cvjetovi mogu otpasti zbog oštećenja od tripsa odnosno tako oštećeni cvjetovi ne formiraju plodove.

Neformiranje plodova može biti uzrokovano i virusnim oboljenjima.


Tagovi

Otpadanje cvjetova Uzgoj rajčice Uzgoj paprike Uzgoj krastavaca


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs