• Salata
  • 22.05.2020. 15:00

Razvijaju sorte zelene salate s dužim vijekom trajanja

S obzirom na to da je zelena salata najpopularnije lisnato povrće u svijetu, stvaranje sorata koje joj omogućuju duži vijek trajanja ima velik značaj za budućnost proizvodnje.

Foto: JumpStory
  • 149
  • 17
  • 0

Znanstvenici Službe za poljoprivredno istraživanje (ARS) identificirali su pet sorata zelene salate romane koje nakon branja sporije propadaju. Naime, istraživači su identificirali lokaciju gena koji je povezan s venućem i smeđenjem tog povrća.

Upravo to će ubrzati razvoj novih sorata romane, poznatih kao rimska salata koje će imati duži vijek trajanja, a budući da je ovo najpopularnije lisnato povrće na svijetu, istraživanje ima velik značaj za proizvođače.

Napredak u uzgoju 

"Nemogućnost ranog ocjenjivanja propadanja i venuća prilikom razvoja novih sorata bila je prava prepreka u napretku uzgoja. Imati ove molekularne markere znači da se mogu razviti sorte koje se sporije kvare i manje smeđe, a to su bitne osobine za ekonomsku važnost proizvoda", rekao je za phys istraživač studije i genetičar Ivan Simko iz ARS-ove jedinice za unapređenje i zaštitu usjeva u Salinasu u Kaliforniji.

Proljetna sjetva zelene salate: Uzgoj puterice i kristalke

Kada se uzmu u obzir ocjene venuća i oštećenja najbolje sorte za komercijalnu proizvodnju, ali i biljke za razvoj novih sorata su: Darkland, Green Towers, Hearts Delight, Parris Island Cos i SM13-R2 koje su proizvedene u laboratoriju ARS u Salinasu.

Pored toga, istraživači su otkrili da kromosomska regija koja sadrži gene za sporo propadanje također sadrži četiri gena (Dm4, Dm7, Dm11 i Dm44) i jedan DNA genom (qDm4.2). Ovi genomi su otporni i na jednu od čestih bolesti salate, a riječ je o plamenjači

Ta kolokacija pokazuje snažnu povezanost jednog ili više od četiri gena i brzinu propadanja. DNA markeri se mogu koristiti za razvoj novih uzgojnih linija s manjom tendencijom uništavanja i poželjnim kombinacijama gena za otpornost.

Snašli se s ambalažom koja produljuje rok trajanja, ali...

Do toga dolazi zbog puknuća stanica unutar listova salate, što dovodi do isušivanja i truljenja te narušava njezinu prodajnu vrijednost.

Gotovo 100.000 kg zelene salate povučeno zbog bakterije E. coli

U nastojanju da kontroliraju i produže rok trajanja, prerađivači i distributeri su razvili ambalažu koja smanjuje kvarenje pomoću dušika kako bi se spustila razina kisika koja dovodi do propadanja. Međutim, to je skupo, a takav način čuvanja može dovesti do drugih posljedica poput neugodnih mirisa ili stvaranja bakterija.

"Naša je studija bila usmjerena na pronalaženje sorata koje posjeduju nizak potencijal smeđenja i venuća bez potrebe za ograničenjem opskrbe kisikom", objasnila je Yaguang Luo, koja je vodila istraživanje.

Ovo otkriće je velik napredak u genetici i daje proizvođačima obećanje kako će se razviti nove i otporne sorte salate koje će imati veću vrijednost na tržištu.


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Sinonim: - | Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina.... Pročitaj više »

Tagovi

Nove sorte salata Otporne sorte Salata Istraživanje Plamenjača


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mi nas vrt obožavamo, iako nam je 1,5km od stana, i nemamo vode na njemu(pa punimo svaki dan 40,50 b... Pročitaj cijelu bilješku »