• Salata
  • 22.05.2020. 15:00

Razvijaju sorte zelene salate s dužim vijekom trajanja

S obzirom na to da je zelena salata najpopularnije lisnato povrće u svijetu, stvaranje sorata koje joj omogućuju duži vijek trajanja ima velik značaj za budućnost proizvodnje.

Foto: JumpStory
  • 174
  • 18
  • 0

Znanstvenici Službe za poljoprivredno istraživanje (ARS) identificirali su pet sorata zelene salate romane koje nakon branja sporije propadaju. Naime, istraživači su identificirali lokaciju gena koji je povezan s venućem i smeđenjem tog povrća.

Upravo to će ubrzati razvoj novih sorata romane, poznatih kao rimska salata koje će imati duži vijek trajanja, a budući da je ovo najpopularnije lisnato povrće na svijetu, istraživanje ima velik značaj za proizvođače.

Napredak u uzgoju 

"Nemogućnost ranog ocjenjivanja propadanja i venuća prilikom razvoja novih sorata bila je prava prepreka u napretku uzgoja. Imati ove molekularne markere znači da se mogu razviti sorte koje se sporije kvare i manje smeđe, a to su bitne osobine za ekonomsku važnost proizvoda", rekao je za phys istraživač studije i genetičar Ivan Simko iz ARS-ove jedinice za unapređenje i zaštitu usjeva u Salinasu u Kaliforniji.

Proljetna sjetva zelene salate: Uzgoj puterice i kristalke

Kada se uzmu u obzir ocjene venuća i oštećenja najbolje sorte za komercijalnu proizvodnju, ali i biljke za razvoj novih sorata su: Darkland, Green Towers, Hearts Delight, Parris Island Cos i SM13-R2 koje su proizvedene u laboratoriju ARS u Salinasu.

Pored toga, istraživači su otkrili da kromosomska regija koja sadrži gene za sporo propadanje također sadrži četiri gena (Dm4, Dm7, Dm11 i Dm44) i jedan DNA genom (qDm4.2). Ovi genomi su otporni i na jednu od čestih bolesti salate, a riječ je o plamenjači

Ta kolokacija pokazuje snažnu povezanost jednog ili više od četiri gena i brzinu propadanja. DNA markeri se mogu koristiti za razvoj novih uzgojnih linija s manjom tendencijom uništavanja i poželjnim kombinacijama gena za otpornost.

Snašli se s ambalažom koja produljuje rok trajanja, ali...

Do toga dolazi zbog puknuća stanica unutar listova salate, što dovodi do isušivanja i truljenja te narušava njezinu prodajnu vrijednost.

Gotovo 100.000 kg zelene salate povučeno zbog bakterije E. coli

U nastojanju da kontroliraju i produže rok trajanja, prerađivači i distributeri su razvili ambalažu koja smanjuje kvarenje pomoću dušika kako bi se spustila razina kisika koja dovodi do propadanja. Međutim, to je skupo, a takav način čuvanja može dovesti do drugih posljedica poput neugodnih mirisa ili stvaranja bakterija.

"Naša je studija bila usmjerena na pronalaženje sorata koje posjeduju nizak potencijal smeđenja i venuća bez potrebe za ograničenjem opskrbe kisikom", objasnila je Yaguang Luo, koja je vodila istraživanje.

Ovo otkriće je velik napredak u genetici i daje proizvođačima obećanje kako će se razviti nove i otporne sorte salate koje će imati veću vrijednost na tržištu.


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Sinonim: - | Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina.... Pročitaj više »

Tagovi

Nove sorte salata Otporne sorte Salata Istraživanje Plamenjača


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Već imamo što za brati, a ostalo, samo što nije.