Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest rajčice
  • 20.02.2020. 18:00

Rak rajčice: Prepoznajte simptome na vrijeme

Ova bakterija može značajno smanjiti prinose i kvalitetu usjeva i time stvoriti znatne ekonomske štete kako u zaštićenom prostoru tako i u polju.

Foto: Pixabay/AMAR-TR
  • 1.095
  • 44
  • 0

Rak ili bakterijsko venuće rajčice kojega uzrokuje gram-pozitivna fitopatogena bakterija Clavibacter michiganensis  je jedna od najštetnijih bakterioza rajčice u svijetu. Ova bakterija može značajno smanjiti prinose i kvalitetu usjeva i time stvoriti znatne ekonomske štete kako u zaštićenom prostoru tako i u polju. Pri povoljnim uvjetima za razvoj bolesti dovoljna je jedna zaražena sjemenka koja može napraviti gubitke na cijelom polju u kratkom vremenu.

Simptomi  bakterijskog venuća

C. michiganensis razvija se u provodnom tkivu, a simptomi donekle ovise o tome je li infekcija bila primarna (zaraženo sjeme) ili sekundarna (folijarna). Kod primarne zaraze dolazi do venuća cijele biljke. Prve simptome zaraze primjetit ćete na listovima koji se kovrčaju i suše, a lisna plojka im je crne boje. Stabljika je tamno crvena, a s razvojem bolesti poprima rane i puca. Ovo je jedan od najtipičnijih simptoma po kome je bolest dobila ime "rak rajčice". Na plodovima se primjećuju svijetlo žućkaste pjege sa smeđom sredinom.

Cvijet i plod rajčice opada - koji su uzroci?

U sekundarnoj infekciji svi su opisani simptomi blaži i nema infekcije provodnog sustava. U tom slučaju gubitak je minimalan, naročito ako je infekcija nastala kasno kad su biljke velike i plodovi počinju sazrijevati.

Na plodovima se primjećuju svijetlo žućkaste pjege sa smeđom sredinom (WikimediaCommons/Goldlocki)

Optimalan raspon temperatura za uzročnika bakterijskog venuća rajčice od 24 °C do 32 °C.

Zaraza se u određenoj mjeri može usporiti korištenjem fungicida na bazi bakra

Ako se biljka uzgajala u nekom zatvorenom prostoru potrebno je ukloniti sve biljne ostatke sa zemlje, dezinficirati cijelu površinu i alat koji se koristio. Ako se širenje bolesti spriječi ili uspori do formiranja i rasta plodova od najmanje tri centimetra, moguće je izbjeći značajnije gubitke prinosa. Kod pojave simptoma u polju, preporučuje se izbjegavati ponovnu sadnju rajčice na istoj površini tri godine. Kroz to razdoblje potrebno je pratiti i uništiti samonikle rajčice. Zaraza se u određenoj mjeri može usporiti korištenjem fungicida na bazi bakra. U slučaju zaraze cijelog polja potrebno je obavijestiti nadležnu fitosanitarnu inspekciju.

Plamenjača rajčice: Kako spriječiti, liječiti i izliječiti

Divlja rajčica pokazala veću otpornost na ovu bolest

Kako piše news.cornell, studija provedena od strane istraživača sa Sveučilišta Cornell po prvi je put potvrdila da su divlje rajčice otpornije na ovu bolest nego domaće sorte.

Koristeći razne mikroskope i lasere istraživači su pratili širenje i razvoj simptoma C. Michiganensis-a na ksilemu divljih i domaćih sorti rajčice. Rezultati su pokazali da se u kultiviranim vrstama bakterija širi svuda po biljci, dok u divljim ostaje ograničene na određene žile ksilema. "Divlja rajčica, iz nekog razloga, spriječava sposobnost bakterija da se kreću gore-dolje kroz biljku, što smanjuje simptome, u ovom slučaju lišće nije uvenulo. Iako se istraživanje još uvijek provodi i rezultati nisu potpuni, prepoznavanje vrsta otpornih na ovu bakteriju bit će od velike važnosti za uzgajivače", zaključio je Christopher Peritore-Galve, doktor s navedenog sveučilišta.


Tagovi

Rak rajčica Bakterijsko venuće Clavibacter michiganensis Fungicidi Sveučilišta Cornell Ksilem Divlje sorte Domaće sorte


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]