Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opadanje cvijeta i ploda
  • 16.06.2019. 07:30

Cvijet i plod rajčice opada - koji su uzroci?

Previsoka temperatura, preniska temperatura, manjak vode, nedostatak svjetla - razlozi su koji dovode do opadanja cvijeta i ploda rajčice.

Foto: Pixabay/Hans
  • 14.120
  • 649
  • 0

Rajčica mi je ogromna, ima cvijeta, ali nema ploda. Cvjetovi na rajčici su mi opali. Ovo su samo neki od problema s oplodnjom rajčice s kojima se susreću povrćari ovih dana. 

Rajčica je toploljubiva biljka, ali previsoke temperature koje su je pogodile, posebno nakon hladnijeg i kišovitog kraja svibnja i početka lipnja, ne idu na ruku oplodnji. Osim toga, naglo zatopljenje bilo je preveliki stres za ovu biljku. 

Naime, optimalna dnevna temperatura za rast i razvoj ploda je 20-25°C. Visoke temperature, pogotovo kad su praćene niskom relativnom vlažnošću zraka, sprječavaju zametanje ploda i često su uzrok otpadanja cvjetova. Kada temperature dostignu više od 35°C, rast biljke i zametanje plodova u potpunosti prestaju. Sitnije sorte su otpornije na ovu pojavu dok se kod sorti koje dolaze iz hladnijih dijelova svijeta odbacivanje ploda može dogoditi već kod temperatura višim od 30°C. 

Mreža za zasjenjivanje sačuvat će povrće i cvijeće od ožegotina

Iako rajčica ne treba toliko vode kao, primjerice paprika, krastavci ili tikvice, predugo razdoblje suše dovest će do opadanja cvijeta. Dakle, u fazi cvjetanja potrebno je redovito zalijevanje, barem svakih nekoliko dana, a vlagu će pomoći zadržati malčiranje oko biljki. Važno je zalijevati uz samo stabljiku, a na po lišću. 

Nepravilnim zalijevanjem šokirate povrće

S druge strane, manje svjetla također može uzrokovati opadanje plodova. Rajčica zahtijeva od šest do osam sati sunca kako bi mogao cvjetati, a onda i dati plod. Zato je važno saditi ih na sunčana mjesta u vrtu. 

Osim što je logično da niske dnevne temperature koje niti ne očekujemo u ovom dobu godine mogu dovesti do odbacivanja cvijeta, problem su i noćne temperature. Naime, ako su noćne temperature niže od 10°C, također mogu uzrokovati lošiju oplodnju. Problem je još više izražen ako su dnevne temperature 30 i više stupnjeva, a noćne ispod 10°C. 

Koje materijale koristiti za malčiranje?

Dakle, jedino na što možete utjecati je smanjiti stres biljke pravilnom prihranom te joj redovito dati dovoljno vode. Na temperaturu možete eventualno utjecati tako što ćete zasjeniti gredicu rajčice. 


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Opadanje cvijeta Opadanje ploda Uzgoj rajčice Stres Rajčica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]