• Poljoprivrednici vs PepsiCo
  • 19.05.2019. 10:30

Proizvođači krumpira pobijedili giganta za piće i hranu - sad traže odštetu

U travnju ove godine PepsiCo podnio je tužbu protiv devet indijskih farmera koji su uzgajali sortu FC5 i tražio da svoj urod ili prodaju tvrtki PepsiCo ili da prestanu obrađivati tu sortu te da će tada povući tužbu. Farmere je zaštitila indijska vlada i sada traže naknadu za uznemiravanje i zastrašivanje.

Foto: Depositphotos/milk-records.bk.ru
  • 1.360
  • 128
  • 0

Američki gigant za piće i hranu, PepsiCo, kultivirao je sortu krumpira koju su u Indiji proizvodili isključivo za proizvodnju njihovog čipsa. Naime, sorta FC5 razvijena je posebno za ovu popularnu grickalicu i ima smanjeni sadržaj vlage, a registrirana je 2016. godine. Krumpir se isporučuje grupi poljoprivrednika koji ju pak prodaju po fiksnoj cijeni. 

U travnju ove godine PepsiCo podnio je tužbu protiv devet farmera koji su uzgajali sortu FC5 i tražio da svoj urod ili prodaju tvrtki PepsiCo ili da prestanu obrađivati tu sortu te da će tada povući tužbu. 

Također su od poljoprivrednika tražili više od 10 milijuna rupija (oko milijun kuna) kao naknadu za nedozvoljeni uzgoj krumpira. 

Ipak, pod pritiskom vlade Indije, tvrtka je pristala povući tužbe protiv poljoprivrednika. Ova je odluka donesena u posebno osjetljivom trenutku u Indiji, dok su trajali, kako piše Reuters, 39-dnevni opći izbori u kojima ruralno stanovništvo ima dominantan glas. Osim toga, na ovakvu odluku utjecaj je imala i hinduistička nacionalistička skupina koja je u bliskoj vezi s vladajućom strankom premijera Narendre Modija

Poljoprivrednici koji su dovedeni na sud sada žele naknadu od PepsiCo za uznemiravanje i zastrašivanje, navodi BBC.

"Tvrtka ostaje duboko predana tisućama poljoprivrednika s kojima surađujemo u cijeloj zemlji u osiguravanju usvajanja najboljih poljoprivrednih praksi", kazao je glasnogovornik tvrtke PepsiCo.

PepsiCo je druga velika američka kompanija koja se suočava s takvim patentnim problemima u Indiji, želeći "pronaći dugoročno i prijateljsko rješenje" pitanja koja se odnose na zaštitu sjemena, kažu u ovoj kompaniji. 

Naime, proizvođač sjemena Monsanto, koji je sada u vlasništvu njemačkog proizvođača lijekova Bayer AG, povukao se iz dugogodišnjeg spora o intelektualnom vlasništvu u Indiji, također zbog sukoba s poljoprivrednicima.


Tagovi

Indijski poljoprivrednici PepsiCo Uzgoj krumpira Sorta FC5 Tužba


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi