• Ruralni razvoj
  • 25.01.2019. 15:00
  • Koprivničko-križevačka, Sokolovac

Povećavamo proizvodnju rajčice, u Sokolovcu otvoreno 10.960 m2 plastenika

Ministar Tolušić otvorio je danas u Sokolovcu čak 10.960 m2 plastenika za hidroponski uzgoj rajčica sufinanciran sredstvima iz Programa ruralnog razvoja.

Foto: Bigstockphoto/Ouddy
  • 347
  • 32
  • 0

Čak 10.960 m2 plastenika za hidroponski uzgoj rajčica tvrtke KTC AGRO d.o.o. otvorio je danas potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u Općini Sokolovac u okolici Križevaca. Investicija je vrijedna gotovo 13 milijuna kuna, od kojih  je 6,5 milijuna kuna potpore osigurano kroz Program ruralnog razvoja RH (podmjera 4.1).

"Veseli me povećanje plasteničke proizvodnje domaće rajčice i nova radna mjesta koja će ovaj pogon omogućiti. Ovo je zaista impresivan plastenik i želio bih vidjeti još ovakvih dobrih i uspješnih primjera unaprjeđenja domaće proizvodnje koja može bitno utjecati na smanjenje uvoza voća i povrća. Novca za ulaganja imamo kroz Program ruralnog razvoja", izjavio je Tolušić u Sokolovcu, priopćilo je Ministarstvo.

U Križevcima je, pak, ministar obišao obnovljene prostorije i laboratorij Banke gena domaćih životinja Republike Hrvatske koju vodi Ministarstvo poljoprivrede. Adaptacija prostora, kao i kupnja opreme za prikupljanje, pohranu, skladištenje i manipulaciju biološkim materijalom, te opreme potrebne za rad laboratorija Banke gena financirana je s 860 tisuća kuna također iz Programa ruralnog razvoja, podmjere 10.2 ‘Potpora za očuvanje, održivo korištenje i razvoj genetskih izvora u poljoprivredi’. 

Hrvatska dobiva moderan i cjelovit laboratorij Banke gena domaćih životinja!

"Banka gena je mjesto na kojem se čuvaju geni naših izvornih i zaštićenih pasmina životinja. Naša je dužnost i odgovornost čuvati te pasmine od izumiranja i pratiti strukturne promjene u populacijama tih pasmina. Važnost koraka koje danas poduzimamo u zaštiti bioraznolikosti i našeg identiteta u svim pogledima, cijenit će generacije koje dolaze", naglasio je Tolušić. 


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast... Pročitaj više »

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Rajčica Hidroponski uzgoj Ruralni razvoj Mjera 4


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi