Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest rajčice
  • 29.02.2020. 15:00

Pomoću tehnologije otkrili dvije bolesti rajčice s 99% točnosti

Kroz tehnologiju koja se naziva "višeslojna perceptronska neuronska mreža" možemo razlikovati je li polje napala neka bakterija, bolest, štetnik ili nešto drugo.

Foto: Depositphotos/Alohaflaminggo
  • 330
  • 27
  • 0

Obično uzgajivači hodaju po svojim poljima i pregledavaju usjeve od štetnika ili bolesti koji su ih možda napali, no često se dogodi da ih otkriju tek kada su već nanijeli velike štete. Kako bi se šteta spriječila na vrijeme, jedno od rješenja su bespilotne letjelice, odnosno dronovi.

Naime, kako piše Fresh Plaza, Roberts i Yiannis Ampatzidis s Instituta za hranu i poljoprivredu Sveučilišta na Floridi pomoću dronova su pratili stanje na eksperimentalnom polju rajčica te provjeravali ima li zaraženih usjeva. Otkrili su dvije nove vrste bolesti koje su nedavno napale Floridu, a daljni razvoj pokazao je kako se na ovaj način s čak 99% točnosti može otkriti o kojoj je bolesti riječ.

Dron: Učinkovit pomagač i u voćarstvu - vidi i ono što ljudsko oko ne može

"Brza i točna identifikacija biljnog patogena od ključne je važnosti za primjenu pravovremene taktike upravljanja bolešću. Kroz tehnologiju koja se naziva "višeslojna perceptronska neuronska mreža" možemo razlikovati je li polje napala neka bakterija, bolest, štetnik ili nešto drugo. Ovo je otkriće ključno jer bolesti mogu koštati uzgajivače milijune dolara godišnje u proizvodnji treće najvrijednije kulture u državi“, objasnio je Roberts.

Prema Nacionalnoj poljoprivrednoj statističkoj službi, na Floridi svježe rajčice na tržištu donose 400 do 500 milijuna dolara godišnje, a prošle godine su ove dvije nove bolesti te kulture uzrokovale čak 30% gubitka prinosa.

Širi se razoran virus koji prijeti biljkama rajčice i paprike

Ovaj tehnološki napredak presudan je ne samo za farmere na Floridi nego i u ostatku svijeta jer je rajčica u brojnim zemljama među kulturama koje se najviše uzgajaju, a sve je više novih vrsta bolesti i virusa koje nanose velike štete na poljima.


Tagovi

Dron Bolest rajčice Sveučilište u Floridi Polja Usjevi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.