• Dron u voćarstvu
  • 18.01.2020. 16:30

Dron: Učinkovit pomagač i u voćarstvu - vidi i ono što ljudsko oko ne može

Dronovi pomažu poljoprivrednicima da poboljšaju prinose i uoče probleme u nasadu na vrijeme. Iako su se do sada najčešće koristili u ratarstvu, mogli bi postati zanimljiv alat i za voćare.

Foto: Pixabay/DJI-Agras
  • 711
  • 45
  • 0

Dronovi u poljoprivredi predstavljaju uštedu jer se pomoću njih može uvidjeti stanje polja ili nasada, pratiti pojava bolesti i štetnika, potrebe biljaka za hranjivim tvarima i vodom te ciljano tretirati takve površine. Poljoprivrednici ih koriste kako bi postigli efikasnije rezultate, a dronovi im pomažu da poboljšaju prinose i spriječe probleme koji se mogu pojaviti u poljoprivrednoj proizvodnji. 

Istraživanje upotrebe dronova u voćarstvu

Olga Walsh, docentica agronomije Sveučilišta u američkoj saveznoj državi Idaho, bavi se istraživanjem upotrebe dronova u voćarstvu. Budući da je većina dronova korištena na žitaricama poput pšenice, kukuruza i soje, ona je odlučila istražiti uporabu dronova na voćkama.

Tamo gdje ne može traktor, može dron

"Usvajanje i uporaba dronova u poljoprivrednoj proizvodnji štedi tisuće dolara svake godine na mnogim usjevima", kaže Walsh. Senzori na bespilotnim letjelicama pomažu u praćenju stanja na usjevima i uočavaju stanje tvari koje su potrebne biljkama, poput gnojiva i vode. U konačnici, dronovi mogu umanjiti negativne utjecaje poljoprivrednih aktivnosti na kvalitetu okoliša, navodi agronomy.

Voćarska proizvodnja u državi Idaho se temelji na uzgoju prevenstveno jabuka, ali i grožđa, brusnica, pa čak i alternativnih voćnih vrsta poput azijskih krušaka.

Uloga dronova u voćarstvu

Istraživački tim usredotočio se na primjenu tehnologije bespilotnih letjelica (UAV) na voćkama. Dosadašnje istraživanje docentice bilo je s pšenicom i ostalim usjevima. "Znamo da se dronovi mogu koristiti u voćnjacima, ali ne postoje preporuke proizvođača što se tiče ​​prikupljanja podataka i koji bi bili najkorisniji za određenu vrstu proizvođača".

Dronovi u voćnjacima i rasadnicima bi služili za popis stabala i očitavanja njihove visine, zatim površine nasada, praćenje zdravlja i kvalitete stabala te upravljanje vodom, hranjivim tvarima, štetnicima i bolestima, pomoću senzora. Također bi služili za procjenu kvalitete proizvodnje i prinosa, ali i za stvaranje marketinških alata poput videozapisa koji mogu pomoći u promociji voćarstva. 

Procvale višnje obukle ravnicu u raskošnu nošnju

Kao i kod drugih primjena dronova u poljoprivredi, ovaj istraživački rad pomaže u prikupljanju detaljnih podataka o nasadima, brže nego što bi to ljudi mogli fizički uočiti. "Dronovi su u stanju dobiti slike visoke rezolucije koje su idealne za otkrivanje različitih problema", kaže Walsh.

UAV sustavi omogućuju praćenje usjeva iz zraka, a time se dobivaju visokokvalitetne slike i podaci visoke rezolucije. To je važno za praćenje rasta biljaka, njihovog zdravlja, potreba za vodom i hranjivim tvarima, a to su sve pokazatelji potencijalnog prinosa.

"Ovdje se ne radi samo o brzini praćenja stanja polja već senzori mogu funkcionirati unutar područja elektromagnetskog spektra, gdje ljudske oči ne mogu", napominje Walsh. Senzori su mnogo pouzdaniji i objektivniji od vizualne procjene. Oni daju kvantitativne podatke (numeričke podatke koji se mogu mjeriti i uspoređivati) nasuprot kvalitativnim informacijama (opisnih podataka koji se mogu promatrati).


Tagovi

Dronovi Voćarstvo Tehnologija UAV Istraživanje Olga Walsh


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Od danas osječki ured Agrokluba djeluje na novoj adresi - Sv. L.B. Mandića 157, Osijek. Veliko hvala... Pročitaj cijelu bilješku »