Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dronovi u poljoprivredi
  • 13.08.2018. 18:00

Tamo gdje ne može traktor, može dron

U zemlji u kojoj je pristup poljima često težak za traktore, pa čak i avione, dronovi pokazuju veliki potencijal.

Foto: Pixabay/Herney
  • 2.393
  • 113
  • 0

Na farmama u maloj državi Salvador u Srednjoj Americi mnoga polja (uglavnom šećerna trska), tretiraju se uz pomoć dronova. Velike letjelice s 20-litarskim spremnicima za gnojivo ili pesticide prate unaprijed mapirane rute i raspršuju usjeve u skladu s njima.

U zemlji u kojoj je pristup poljima često težak za traktore, pa čak i avione, dronovi pokazuju veliki potencijal. Nick Nawratil iz tvrtke Hylio smatra kako bi se upotrebom dronova prinosi mogli poboljšati za nekoliko desetaka posto, piše BBC.

Smanjenje prekomjerne uporabe pesticida i gnojiva

Trenutno, najveći dio tretiranja na farmama u Salvadoru temelji se na pokusima, a ova tvrtka ih obavlja puno. Nawratil kaže da tijekom jednog prijepodneva mogu tretirati i do 40 hektara površine. Vidjeli su i koliko brzo šećerna trska, koja može doseći 6 m ili više, može narasti nakon ovakvog raspršivanja gnojiva.

Pozitivna iskustva stižu i iz drugih krajeva svijeta, pa je tako jedan južnoafrički farmer nedavno izjavio da se korištenjem drona na njegovoj farmi smanjila upotreba pesticida za 30%, a velika francuska poljoprivredna zadruga Ocealia zabilježila je prosječni porast prinosa od 10%, tvrde iz tvrtke.

Ta poboljšana učinkovitost mogla bi utjecati na smanjenje prekomjerne uporabe pesticida i gnojiva, što negativno utječe na bioraznolikost i podzemne vode.

Multispektralni senzori prepoznaju nedostatak hranjiva ili oštećenja usjeva

Za zemlje u razvoju u visoko konkurentnom svjetskom poljoprivrednom tržištu, dronovi su sve primamljiviji. Na Filipinima je nedavno objavljeno da će testirati dronove na 5.000 hektara poljoprivrednih površina za prskanje usjeva. U Indiji se provodi sličan pilot projekt na farmama pamuka.

Postoje mnoge tehnološke tvrtke koje tvrde da njihovi poljoprivredni sustavi temeljeni na dronu mogu povećati prinos poljoprivrednika - među njima i tvrtke PrecisionHawk i Airinov u Francuskoj.

U Airinovom slučaju, multispektralne kamere koriste se za analizu apsorpcije dušika u pojedinim stadijima razvoja usjeva, prikazane na takozvanoj Zadoks skali. To pomaže poljoprivrednicima da odrede najbolje vrijeme za dodavanje gnojiva i gdje je to najpotrebnije, smanjujući potrošnju tog skupog resursa. Multispektralni senzori mogu snimati nevidljive valne duljine, kao što su infracrveno zračenje i ultraljubičasto svjetlo, ali i vidljivu svjetlost, što im omogućuje prepoznavanje nedostataka hranjivih tvari, oštećenja od štetnika i nedostatka vode.

Tvrtka gospodina Simarda poljoprivrednicima nudi mogućnost pretvaranja snimke sa dronova u 3D karte svojih polja kako bi pokazali kako voda može proći kroz njih - što je korisno pri određivanju kako poplave ili istjecanje vode mogu utjecati na usjeve i tlo.

Nedavni projekt u Brazilu upotrijebio je sustav za otkrivanje šteta od stonoga na biljkama, prikazujući gdje je točno na terenu bio problem.

Iako automatizirani, dronovi zahtijevaju ljudsku ruku

Dronovi mogu biti automatizirani, ali i dalje zahtijevaju ljudsku ruku za vođenje, programiranje i servis, što povećava troškove. Nawratil kaže da se u Salvadoru tvrtka Hylio oslanja na ljudski rad čime pomažu izbjeći gubitak radnih mjesta.

"Ne upravljaju Amerikanaci ovim dronovima, mi obučavamo mještane, a oni postaju operatori na njima", kaže on.


Tagovi

Dron Tehnologija Poljoprivreda Prinos Prskanje Salvador Usjevi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P