Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Trikovi u vrtu
  • 07.05.2020. 07:30

Pomoću papira zaštitite presadnice od štetnika i gubitka vlage - i još par trikova

Brojne metode i trikovi se koriste u zaštiti vrta, a s jednim zanimljivim prijedlogom javio nam se i Elvis Dado Horvatinović.

Foto: Maja Celing Celić
  • 15.128
  • 2.596
  • 0

Današnji vrtlari koriste brojne metode i tehnike kako bi zaštitili svoje biljke ili "izvukli" od njih ono najbolje. A kada otkriju nešto novo, rado to podijele s nama na Agroklubu. 

Papirom zaštitite presadnice od rovca

Tako nam se javio Elvis Dado Horvatinović, naš vjerni čitatelj i osnivač Facebook grupe Od grunta do stola s jednom idejom koju prate i foto upute. No, prvo nas je uveo u problematiku koja traje već duže vrijeme.

"Kad god sam posadio kupusnjače, sljedeći dan bi ih našao pregrižene. Znači, nije pojeden ni list ni korijen već stabljika nekih 1cm u tlu. I tako danima. Ja posadim novi flanac, a nešto ga taj ili neki drugi dan pregrize". Priča Dado kako je s paprikama bila ista stvar, a kada je kopao zemlju za sadnju presadnica, naišao je na rovce ili, kako ih još nazivamo, mrmke te otkrio kako su upravo oni krivci za uništene biljke.

Zaštitite vrt od rovca – zamkama, uljem, usoljenom ribom, mačkama...

Ovaj dugogodišnji vrtlar otkrio je jedan trik kojim je uspješno zaštitio presadnice od rovaca, a rado ga je podijelio i s nama. Riječ je o novinskom papiru koji se pokazao vrlo učinkovitim.

Dakle, svaki flanac, i korijen i stabljiku do prvih listova je umotao u papir i tako posadio svoje presadnice. Kaže kako ih je na ovaj način uspješno sačuvao od rovca, ali i da je papir dobro zadržao vlagu. Stoga, od ovog načina zaštite imate dvostruku korist. 

Naš vjerni čitatelj podijelio je s nama vrijedan savjet (Foto: Elvis Horvatinović) 

U galeriji ispod teksta pogledajte čitav postupak umatanja presadnica u papir, ali i ogromnog rovca kojeg je Dado ulovio. Umjesto novinskog, možete koristiti i pak papir, papirnate vrećice i sl. 

Pored ovog savjeta koji će vam sigurno pomoći u sadnji presadnica, donosimo još neke metode kako biste poboljšali izgled biljaka tamo gdje je to važno, zaštitili ih od štetnika, osigurali im stalnu vlagu te omogućili uvjete za neometan rast i razvoj.

Kako stabljika poriluka može imati veći udio bijele boje?

Iako se jedu svi dijelovi poriluka, u kulinarstvu su cjenjeniji oni bijeli. Bjelina se dobiva zagrtanjem tla na stabljike, no vrtlari koriste i druge metode kao što je omatanje papirom. To može biti novinski papir (u tom slučaju koristite sloj od pet listova) kojeg ćete omotati oko donjeg dijela stabljike te pričvrstiti konopcem, ali ne treba jako stezati kako ne bi oštetili biljke.

Stabljika se može omotati i papirnatom rolom od ubrusa. Mogu vam poslužiti i kartonske kutije od sokova. Odrežite im donji dio te stavite preko mlade biljke. Kako poriluk raste, karton postepeno punite zemljom, kompostom ili pijeskom. Na taj način očuvat ćete bijelu boju ovog zdravog i ukusnog povrća.

Zaštitite kupus od štetnika

Poznato je da kupus napadaju razni štetnici, a kako biste ga zaštitili od onih koji se ubušuju u mlade stabljike umotajte njihov korijenov vrat u papir. Na taj način ćete, primjerice, spriječite da kupusova muha izleže svoja jaja na korijenu ovog povrća i tako napravi velike štete u narednom razdoblju. 

Riješite se raznih štetnika i glodavaca pomoću dijatomejske zemlje

Ukoliko su u tlu već prisutni štetnici možete oko biljke posuti dijatomejsku zemlju ili ljutu papriku.

Napravite izvor vode biljkama pomoću boce  

Biljakama koje trebaju puno vlage, poput rajčice, paprike, patlidžana, tikvica i sl., možete osigurati stalan izvor vode koji je jednostavan za izradu, a sve što vam treba je plastična boca.

Probušite rupice na dnu boce i ukopajte ju pored biljke s tim da grlo bude prema gore. Voda će se u boci polako oslobađati kroz rupice, u blizini korijena. Ovaj način navodnjavanja smanjit će rizik od razvoja bolesti, a posebno će pomoći onim vrtlarima koji ne mogu redovito zalijevati svoje povrće. 


Fotoprilog


Tagovi

Trikovi u vrtlarstvu Zaštita presadnica Umotavanje u papir Elvis Dado Horvatinović Boca Novinski papir Uzgoj poriluka Zaštita od rovca


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.