Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodno prašivo
  • 01.05.2020. 07:30

Riješite se raznih štetnika i glodavaca pomoću dijatomejske zemlje

Dijatomejska zemlja se pokazala učinkovitom kod suzbijanja mušica, muha, stršljena, mrava, lisnih uši i sličnih štetnika, a pomoću nje možete napraviti i repelentno sredstvo koje djeluje protiv glodavaca.

Foto: Depositphotos/potatushkina.gmail.com (ilustracija)
  • 15.972
  • 800
  • 1

Dijatomejska zemlja, poznata i kao kremena zemlja je prah nastao od silikatne sedimentne stijene koja je nastala taloženjem ostataka dijatomeja, odnosno alga kremenjašica.

Ona ima veliku moć apsorpcije, zbog čega se koristi za filtriranje vode, ulja i raznih kemikalija, a izuzetno je djelotvorna kao insekticid. U tu svrhu najviše se koristi kod čuvanja uskladištenih poljoprivrednih proizvoda u silosima, a korisna je i za eliminiranje parazita i buha kod kućnih ljubimaca. 

Suzbijanje skladišnih štetnika dijatomejskom zemljom

Ova vrsta zemlje djeluje tako da nakon primjene čestice prašiva pokriju tijelo kukca i oštećuju njegov zaštitni voštani sloj. Na taj način kukac gubi vodu iz tijela i u konačnici ugiba od dehidracije.

Vlažna mjesta su staništa za mušice

Štetnike kao što su mušice možete pronaći na mjestima poput odlagališta smeća, hrpe ustajalog povrća, prezrelog voća ili nad tlom na kojem se zadržava voda. Dakle, sva mjesta koja su vlažna, čine prikladno stanište za njih. Ponekad, kada kupujete biljke u lončanicama dolaze s njima, a štetne su za zdravlje biljaka.

Dijatomejska zemlja može pomoći kod njihovog suzbijanja, a sve što trebate je posipati ju oko biljke. Kod zalijevanja dodajte još malo ove zemlje u tlo. Ona djeluje i proitv mušica svrbljivica, štitastih moljaca i sličnih letećih insekata.

Kremena zemlja u borbi sa stršljenima, osama i muhama

Važno je naglasiti da ose igraju vitalnu ulogu u održavanju prirodne ravnoteže i hrane se štetnicima poput gusjenica i lisnih uši. Međutim, ako u vašem vrtu postoji njihovo stanište koje vam nanosi štetu na voću i povrću, možda ćete ih trebati suzbiti. U tom slučaju nanesite veću količinu praha dijatomejske zemlje na područja gdje stvaraju probleme. Ovaj postupak se ponavlja svaka tri tjedna zbog prevencije, a kako piše balconygardenweb osim na ose, djeluje i na stršljene.

Kako otjerati muhe iz kuće i štale prirodnim sredstvima?

Svi znamo kako muhe znaju biti frustrirajuće, a umjesto da koristite kemijske pesticide odaberite dijatomejsku zemlju. Neiskorištene gomile gnoja i komposta često sadrže ličinke muha, stoga posipajte kremeni prah po njima kako biste ih se riješili.

Suzbijte puževe, lisne uši i mrave

I puževi često prave štete u povrtnjaku pa u krug oko biljaka možete posipati dijatomejsku zemlju kako biste ih odvratili od pravljenja štete. Također, ovaj postupak djeluje i protiv mrava.

Suzbijte mrave u vrtu prirodnim pripravcima

Riješite se i lisnih uši pomoću kremene zemlje. Jednostavno ju pospite po lišću ili pomiješajte s malo vode i nanesite raspršivačem. Za bolje rezultate preporuča se ponavljanje postupka svakih nekoliko dana.

Napravite repelentno sredstvo protiv glodavaca

Glodavci poput miševa, štakora i divljih zečeva mogu uništiti biljke, a ukoliko želite napraviti repelentno sredstvo koristite ovu vrstu zemlje u kombinaciji snažnih mirisa esencijalnih ulja poput limuna ili metvice koje glodavci mrze.

Koje biljke tjeraju miševe iz dvorišta i vrta, ali i kućanstva

U šalicu vode dodajte par kapi eteričnog ulja i promiješajte, nakon toga u smjesu polako dodavajte zemlju. Temeljito miješajte dok se sve ne poveže. Kada je gotova, smjesu možete sipati u mišje rupe ili prosuti na mjesto koje želite zaštititi.

Osim navedenog, dijatomejska zemlja djeluje i kod povećanja poroznost tla i tako se poboljšava zadržavanje gnojiva i postupno otpuštaju hranjive tvari do korijena biljke. Također, ukoliko želite sačuvati i osušiti omiljeno cvijeće to možete pomoću kremene zemlje koja pospješuje njihovu dehidraciju.


Tagovi

Dijatomejska zemlja Kremena zemlja Prirodno prašivo Inertno prašivo Zaštita bilja Suzbijanje štetnika


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]