Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Dijatomejska zemlja
 • 11.12.2019. 16:30

Suzbijanje skladišnih štetnika dijatomejskom zemljom

Postoje mnoge mjere zaštite uskladištenih poljoprivrednih proizvoda, a najčešće mjere koje se primjenjuju su kemijske. Fizikalne metode su manje štetne, a jedna od njih je i primjena inertnih prašiva u koje se ubraja dijatomejska zemlja.

Foto: WikimediaCommons/division, CSIRO
 • 1.008
 • 52
 • 0

Dijatomejska zemlja je geološki depozit nastao od silikatne sedimentne stijene koja je nastala taloženjem ostataka dijatomeja odnosno alga kremenjašica, a može nastati u morskoj i slatkovodnoj vodi. One porijekom iz morskih voda su učinkovitije od slatkovodnih.

Dijatomejska zemlja djeluje tako da nakon primjene čestice prašiva pokriju tijelo kukca i oštećuju njegov zaštitni voštani sloj. Na taj način kukac gubi vodu iz tijela i u konačnici ugiba od dehidracije. Smatra se da ugiba kada dođe do gubitka od 60% tjelesne vode ili 30% gubitka tjelesne težine.

O čemu ovisi djelotvornost dijatomejske zemlje?

Kod upotrebe dijatomejske zemlje na skladišne štetnike uočeno je da osjetljivost kukaca ovisi o njihovoj vrsti pa tako i vrsta robe utječe na djelotvornost. Djelotvornost ovisi i o vlazi zraka unutar skladišta, o primijenjoj dozi te o dužini trajanja ekspozicije. Osim sposobnosti sorpcije na učinkovitost utječu i drugi parametri poput veličine čestica, pH vrijednosti prašiva te čistoća prašiva.

Osim primjene kao skladišni insekticid, može se upotrebljavati i kod suzbijanja parazita i buha na domaćim životinjama i kućnim ljubimcima, za subijanje mrava, žohara i grinja u kućanstvu, kod filtriranja vode i ulja te za odstranjivanje crijevnih parazita.

Prednosti primjene

 • Sigurna i bezopasna uporaba jer ne mijenja kakvoću finalnih proizvoda i žitarica
 • Dugotrajna zaštita
 • Ne stupa u kemijske reakcije niti s jednom tvari u prirodi te tako ne stvara opasne niti otrovne rezidue
 • Ima i repelentno svojstvo odbijanja kukaca
 • Ne razlikuje se značajno u cijeni od ostalih metoda zaštite zrnatih proizvoda
 • Široka primjena

Nedostaci primjene

 • Smanjenje sipkosti zrna i sniženje hektolitarske mase zbog povećanog trenja među zrnjem
 • Vidljivi ostaci prašiva na proizvodima

Dijatomejska zemlja u kombinaciji s drugim insekticidnim sredstvima

Budući da je dokazano da dijatomejska zemlja ima neke negativne efekte, radi njihova smanjenja ona se upotrebljava s drugim mjerama zaštite ili u kombinacijama s drugim insekticidima prirodnog ili sintetskog porijekla. Tako se može kombinirati s povišenom temperaturom, jer dolazi do veće mobilnosti kukaca kroz tretiranu robu, što dovodi i do veće vjerojatnosti kontakta čestice dijatomejske zemlje s kukcem, a i gubitak vode iz tijela kukca je brži pri višim temperaturama.

Zatim hlađenjem zrnate mase, u mješavini s fitopatogenim gljivicama te u mješavini s raznim biljnim tvarima i ekstraktima poput lavandina, kadulje, paulovnije, rosopasa, mažurana... U mješavini s biljnim tvarima koja imaju insekticidna svojstva postiže se sinergijsko djelovanje tako da inertna prašiva djeluju fizikalno, a biljne tvari kemijsko čime se dokazano postiže i veća učinkovitost. Ovakvim složenim mehanizmom djelovanja moguće je usporiti razvoj rezistentnih populacija štetnika.


Tagovi

Dijatomejska zemlja Skladišni štetnici Zaštita uskladištenih proizvoda Skladišni insekticid


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.