• Dijatomejska zemlja
 • 11.12.2019. 16:30

Suzbijanje skladišnih štetnika dijatomejskom zemljom

Postoje mnoge mjere zaštite uskladištenih poljoprivrednih proizvoda, a najčešće mjere koje se primjenjuju su kemijske. Fizikalne metode su manje štetne, a jedna od njih je i primjena inertnih prašiva u koje se ubraja dijatomejska zemlja.

Foto: WikimediaCommons/division, CSIRO
 • 710
 • 51
 • 0

Dijatomejska zemlja je geološki depozit nastao od silikatne sedimentne stijene koja je nastala taloženjem ostataka dijatomeja odnosno alga kremenjašica, a može nastati u morskoj i slatkovodnoj vodi. One porijekom iz morskih voda su učinkovitije od slatkovodnih.

Dijatomejska zemlja djeluje tako da nakon primjene čestice prašiva pokriju tijelo kukca i oštećuju njegov zaštitni voštani sloj. Na taj način kukac gubi vodu iz tijela i u konačnici ugiba od dehidracije. Smatra se da ugiba kada dođe do gubitka od 60% tjelesne vode ili 30% gubitka tjelesne težine.

O čemu ovisi djelotvornost dijatomejske zemlje?

Kod upotrebe dijatomejske zemlje na skladišne štetnike uočeno je da osjetljivost kukaca ovisi o njihovoj vrsti pa tako i vrsta robe utječe na djelotvornost. Djelotvornost ovisi i o vlazi zraka unutar skladišta, o primijenjoj dozi te o dužini trajanja ekspozicije. Osim sposobnosti sorpcije na učinkovitost utječu i drugi parametri poput veličine čestica, pH vrijednosti prašiva te čistoća prašiva.

Osim primjene kao skladišni insekticid, može se upotrebljavati i kod suzbijanja parazita i buha na domaćim životinjama i kućnim ljubimcima, za subijanje mrava, žohara i grinja u kućanstvu, kod filtriranja vode i ulja te za odstranjivanje crijevnih parazita.

Prednosti primjene

 • Sigurna i bezopasna uporaba jer ne mijenja kakvoću finalnih proizvoda i žitarica
 • Dugotrajna zaštita
 • Ne stupa u kemijske reakcije niti s jednom tvari u prirodi te tako ne stvara opasne niti otrovne rezidue
 • Ima i repelentno svojstvo odbijanja kukaca
 • Ne razlikuje se značajno u cijeni od ostalih metoda zaštite zrnatih proizvoda
 • Široka primjena

Nedostaci primjene

 • Smanjenje sipkosti zrna i sniženje hektolitarske mase zbog povećanog trenja među zrnjem
 • Vidljivi ostaci prašiva na proizvodima

Dijatomejska zemlja u kombinaciji s drugim insekticidnim sredstvima

Budući da je dokazano da dijatomejska zemlja ima neke negativne efekte, radi njihova smanjenja ona se upotrebljava s drugim mjerama zaštite ili u kombinacijama s drugim insekticidima prirodnog ili sintetskog porijekla. Tako se može kombinirati s povišenom temperaturom, jer dolazi do veće mobilnosti kukaca kroz tretiranu robu, što dovodi i do veće vjerojatnosti kontakta čestice dijatomejske zemlje s kukcem, a i gubitak vode iz tijela kukca je brži pri višim temperaturama.

Zatim hlađenjem zrnate mase, u mješavini s fitopatogenim gljivicama te u mješavini s raznim biljnim tvarima i ekstraktima poput lavandina, kadulje, paulovnije, rosopasa, mažurana... U mješavini s biljnim tvarima koja imaju insekticidna svojstva postiže se sinergijsko djelovanje tako da inertna prašiva djeluju fizikalno, a biljne tvari kemijsko čime se dokazano postiže i veća učinkovitost. Ovakvim složenim mehanizmom djelovanja moguće je usporiti razvoj rezistentnih populacija štetnika.


Tagovi

Dijatomejska zemlja Skladišni štetnici Zaštita uskladištenih proizvoda Skladišni insekticid


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

‪Predstavljanje nacrta Strategije poljoprivrede do 2030 u Osijeku