Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miševi
  • 14.12.2019. 07:30

Koje biljke tjeraju miševe iz dvorišta i vrta, ali i kućanstva

U borbi protiv miševa koriste se sredstva poput mišjih zamki ili otrova, a mnogi smatraju da su takve mjere loše, pogotovo zbog djece i kućnih ljubimaca koji bi mogli snositi posljedice. Kako ih se riješiti na prirodan način?

Foto: Pixabay/Marzena7
  • 27.729
  • 649
  • 1

Miševi često stvaraju velike probleme u vrtovima, dvorištima, ali i u kućanstvima. Često se u borbi protiv miševa koriste redstva poput mišjih zamki ili otrova, a mnogi smatraju da su takve mjere loše, pogotovo zbog djece i kućnih ljubimaca koji bi mogli snositi posljedice. Stoga je potrebno na siguran način otjerati miševe iz svog dvorišta, vrta, ali i doma, navodi agronovinite.

Evo popisa biljaka koje tjeraju miševe. 

Narcisi

Ne sam narcis, ali njihov miris tjera miševe, a da biste zaštitili korijenske usjeve (krumpir, mrkvu) od miševa, posadite narcise u blizini gredica s tim kulturama. Bolji učinak ćete postići ako uz njega posadite i korijandar. 

Jesenski krokus (mišolovka)

Jesenski krokus, koji se naziva i mišolovka, pogodan je mamac za miševe, jer su svi njegovi dijelovi vrlo toksični. Sjeme pomiješano s pšenicom ili brašnom u omjeru: 20 g sjemena na 1 kg zrna ili brašna koristi se kao mamac. Smjesa se raspršuje na svim mjestima gdje se kreću i žive miševi.

Korijandar

Biljka korijandra također je dobra u borbi protiv miševa. Sije se u proljeće na područjima koja su najosjetljivija na mišje napade. Suhe stabljike i sjemenke korijandra mogu se rasipati tamo gdje je većina glodavaca.

Vrhovi rajčice

Vrhovi biljaka rajčice također mogu zaštititi dvorište i vrt od miševa. Preporučuje se da se ova metoda koristi u jesen. Vrhove rajčice nasjeckati i posipati ispod drveća ili grmlja. Miševi ne vole ovaj miris, pa vjerojatno neće htjeti gristi stabla i mlado grmlje.

Obični pelin

Miševi zaziru od mirisa pelina. Za zaštitu biljaka sadi se pelin uz rubove dvorišta i vrta. Raštrkajte grančice pelina i na cvjetne gredice.

Kamilica

Mnogi štetnici ne vole miris kamilice. Da bi otjerali miševe, posijte kamilicu u više dijelova vrta. Cvjetove kamilice možete staviti i u prostorije u kojima čuvate povrće i druge proizvode kako bi spriječili pojavu miševa.

Metvica

Miševi ne vole njen miris pa ju jednostavno možete posaditi u vrtu ili u teglicu u svojem domu, a također se od nje može napraviti koncentrirani čaj tako da se puno sušenih listova ubaci u vruću vodu, ostavi na kratko, zatim procijedi i presipa u bočicu sa sprejem radi lakšeg korištenja. Takvom otopinom se prskaju kritična mjesta po kojima se miševi kreću.

Osim ovih biljaka također ih se može otjerati s crnim paprom, eteričnim uljima te raznim mirisnim biljem.


Tagovi

Miševi Zaštita Glodavci Biljke Kako


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]