Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dokazana kvaliteta
  • 11.04.2022. 12:15

Oznaka "Dokazana kvaliteta - Hrvatska" priznata i za povrće

Oznaka je potvrda potrošaču da kupuje povrće domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje, a Zahtjev za označavanje povrća podnijela je Zajednica udruga hrvatskih povrćara

Foto: Depositphotos/photography33
  • 223
  • 44
  • 0

Treća oznaka "Dokazana kvaliteta - Hrvatska" priznata je za povrće. Zahtjev za to podnijela je Zajednica udruga hrvatskih povrćara, a oznaka je potvrda potrošaču da kupuje povrće domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kako opisuju, nakon uspješno provedenog zakonski propisanog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo je dana 11. travnja 2022. godine donijelo Rješenje o priznavanju ove oznake za povrće, stoji njihoovm u priopćenju. 

Kako do oznake?

Podsjećaju da su uspostavili nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta" radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima. 

Osim voća i jaja ovu oznaku dobiva i povrće (Foto: Blanka Kufner)

"Kako bi koristio oznaku, proizvođač mora odabrati delegirano tijelo te podnijeti zahtjev za provođenje postupka potvrđivanja sukladnosti proizvoda (povrće) sa Specifikacijom "Dokazana kvaliteta" povrće", pojašnjavaju iz Ministarstva. Kako dodaju, potvrđivanje sukladnosti se provodi temeljem plana kontrole.

Financiranje putem Mjere 3

Postupak može pokrenuti proizvođač pojedinačno ili ga može podnijeti skupina proizvođača (grupna certifikacija). Nakon što delegirano tijelo utvrdi da proizvođač proizvod proizvodi u skladu s priznatom Specifikacijom, izdaje mu Potvrdu o sukladnosti i tek tada proizvod može biti označen znakom "Dokazana kvaliteta – Hrvatska", zaključili su iz Ministarstva napomenuvši da troškove sudjelovanja u sustavima kvalitete proizvođači mogu financirati putem Mjere 3 Programa ruralnog razvoja.

Objavljen četvrti natječaj za Mjeru 3 - vrijedan je tri milijuna kuna

Iz Ministarstva podsjećaju da je voćarstvo prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je, a Zahtjev za priznavanje te oznake podnijela je Hrvatska voćarska zajednica te se od listopada 2021. godine na tržištu mogu kupiti jabuke označene spomenutim znakom.

"Uskoro će se na tržištu moći kupiti i druge vrste voća označene ovim znakom", najavili su.

Prednost navedenog sustava prepoznao je i sektor konzumnih jaja, a Zahtjev za priznavanje je podnijela Udruga za znanost o peradi te se od veljače 2022. na tržištu mogu kupiti konzumna jaja označena ovim znakom.


Tagovi

Dokazana kvaliteta - Hrvatska Povrće Oznake Sustavi kvalitete


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.