Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ToBRFV
  • 09.09.2021. 07:30

Na rajčicama u Sloveniji utvrđen razoran ToBRFV virus

Riječ je o karantenskom štetniku koji napada rajčicu, papriku i krumpir, a proizvođači su dužni prijaviti ako ga primijete na biljkama.

Foto: Depositphotos/Chreiten (ilustracija)
  • 1.107
  • 95
  • 0

Virus smeđe smežuranosti ploda (ToBRFV) napao je rajčice u susjednoj Sloveniji te Estoniji, piše hortidaily. Osim ovog povrća velike štete može nanijeti paprici, ali i krumpiru.

Nacionalna organizacija za zaštitu bilja Slovenije (NPPO) prvi puta ga je pronašla na svom teritoriju krajem srpnja ove godine. Zarazile su se rajčice u stakleniku u općini Grosuplje, u blizini Ljubljane.

Kako bi se spriječilo njegovo širenje, poduzete su sve mjere koje uključuju uništavanje biljaka domaćina u zaraženom području kao i higijenske mjere u proizvodnom pogonu. Međutim, na tržište je dozvoljeno stavljanje svih plodova na kojima nema znakova simptoma bolesti, jer nema štetnog utjecaja na ljude.

Ovaj je razoran virus nađen i u stakleniku rajčica u općini Saue vald u Estoniji. Uzorci su uzeti u svibnju, a njegova prisutnost potvrđena u srpnju. I ondje se poduzimaju sve mjere iskorjenjivanja koje uključuju uništavanje zaraženih biljaka te dezinfekciju uzgojnog prostora i pripadajuće opreme.

Proizvođači su ga dužni prijaviti

Podsjećamo, od 1. studenog 2019. Europska komisija je ToBRFV navela kao karantenskog štetnika podložnog kontroli. Stoga je dužnost svakog proizvođača koji posumnja na njegovu prisutnost slučaj prijaviti nadležnim službama.

Ove je godine njegova pojava potvrđena u Bugarskoj, Norveškoj, Mađarskoj te Italiji.

Budući da je povezan s virusom mozaika duhana (TMV) i rajčice (ToMV), simptomi su slični tim oboljenjima. Očituju se kao kloroza, mozaik, mrlje ili naborani listovi, dok na plodovima nastaju žute ili smeđe mrlje, nakon čega se oni deformiraju i nepravilno sazrijevaju.


Tagovi

ToBRFV Virus rajčice Slovenija Estonija Povrće


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]