Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ToBRFV
  • 06.07.2021. 07:30

Razoran virus nađen u stakleničkom uzgoju rajčica u Bugarskoj

O pronalasku virusa smeđe smežuranosti ploda (ToBRFV) Bugarska je već obavijestila Europsku organizaciju za zaštitu bilja. Osim rajčice, napada papriku i krumpir.

Foto: Depositphotos/jramosmi@gmail.com
  • 884
  • 463
  • 0

Virus smeđe smežuranosti ploda rajčice (ToBRFV) napao je rajčice u stakleničkoj proizvodnji na sjeverozapadu Bugarske. Kako prenosi agronovinite ta je zemlja o tome već obavijestila Europsku i mediteransku organizaciju za zaštitu bilja (EPPO). Slučaj je otkriven u stakleniku u općini Mezdra, a kako bi se spriječilo širenje virusa, sve su biljke u tom stakleniku uništene.

Osim Bugarske, ove je godine otkriven u Norveškoj, Mađarskoj te Italiji. 

Osim rajčice, napada i papriku te krumpir, a može uništiti čitava područja proizvodnje povrća bilo u zatvorenim prostorima ili na poljima. Prenosi se kontaktom (kontaminiranim alatima, rukama, odjećom ili direktnim kontaktom zaraženih i zdravih biljaka), ali i materijalom za razmnožavanje. Također, stručnjaci sumnjaju i na prijenos sjemenom pa treba obratiti pažnju prilikom njegove kupnje i koristiti ono dezinficirano. Kako bi njegovom širenju stali na kraj, istraživači nizozemske sjemenske kuća Enza Zaden identificirali su gen koji je otporan na taj virus i najavili otpornu sortu.

Koji su simptomi?

Budući da je povezan s virusom mozaika duhana (TMV) i rajčice (ToMV), simptomi su slični tom oboljenju. Očituju se kao kloroza, mozaik, mrlje ili naborani listovi, dok na plodovima nastaju žute ili smeđe mrlje, nakon čega se oni deformiraju i nepravilno sazrijevaju.

Prošle je godine otkriven u Francuskoj, a još 2014. se pojavio na Bliskom Istoku, nakon čega se 2018. proširio u Europu, SAD i Kinu. U Europskoj uniji i SAD-u ToBRFV trenutno ima karantenski status, jer njegovi učinci na usjev mogu biti katastrofalni.

Studija Svjetske banke za utvrđivanje rizika zaraznih biljnih bolesti u Bugarskoj pokazuje da su rajčice, uz papriku i krumpir, među najosjetljivijim kulturama na ovaj virus. Također, tamošnje vlasti pozivaju na oprez kako bi spriječili ozbiljne gubitke.

Prema predviđanjima Centra za ekonomska istraživanja u poljoprivredi (CAPA), proizvodnja rajčice ove će godine ondje premašiti prošlogodišnju količinu za sedam posto i doseći 125 tisuća tona. Međutim, otkupne cijene za prvo tromjesečje 2021. niže su u odnosu na lani za 7 posto, a maloprodajne su pale za tri posto.


Tagovi

ToBRFV Virus rajčice Bugarska Povrće


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]