Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici kupusa
  • 04.05.2020. 18:00

Na kupusu se tijekom rasta javlja velik broj štetnika

Štetnici koji se mogu pojaviti tijekom rasta kupusa su: kupusni buhači, moljci, kupusna muha, kupusne stjenice, lisne uši i tripsi. Prepoznajte ih.

Foto: Martina Popić
  • 5.973
  • 238
  • 0

Štetnici koji se mogu pojaviti tijekom rasta ovog povrća su: kupusni buhači (Phyllotreta spp.), kupusni moljac (Plutella xylostella), kupusna muha (Delia radicum), kupusne stjenice (Eurydema spp.), kupusne lisne uši (Brevicoryne brassicae) i tripsi.

Kupusni buhači najveće štete rade na presadnicama

Kupusni buhači (Phyllotreta nemorum, P. atra, P. nigripes i P. undulata) najveće štete rade u vrijeme suše i na presadnicama. Probleme prave odrasli kukci praveći rupice na lišću koje nakon njihovih pohoda izgledaju poput sita, a najveće probleme prave na kupusnjačama koje se proizvode prvenstveno zbog lisne mase. Njihov jak napad očekuje se za vrijeme toplih i sunčanih dana, najviše na mladim biljkama, pogotovo presadnicama koje zbog toga zaostaju u rastu i daju niži prinos. Kasniji napad na veće biljke ne smeta toliko njihovom rastu i razvoju koliko im smanjuje tržišnu vrijednost.

Kupusni buhači – male napasti uzrokuju velike štete

Generacije moljaca se preklapaju

Kupusni moljci se javljaju u travnju i počinju se odmah hraniti, letjeti i razmnožavati. Naime, u vrijeme suše i visokih temperatura ovi se insekti sve više javljaju i u kontinentalnim dijelovima. Ženke odlože oko 3 jaja na naličje listova i to najčešće uz glavnu žilu. Štete čine njihove gusjenice koje rade mine na listovima, grizenjem stvaraju prozorčiće i na kraju izgrizaju lisno tkivo. Ponekad ostanu samo glavne žile na listovima, a sve ostalo bude pojedeno. Imaju 3 do 6 generacija godišnje koje se često preklapaju i štete nanose tijekom čitave vegetacije. Ekonomski najznačajnije uzrokuje u fazama formiranja glavice pa zbog oštećenja i kontaminacije izmetom one gube tržišnu vrijednost.

Kupusna muha se javlja čim se tlo zagrije na 12°C

Kupusna muha se smatra jednim od najopasnijih štetnika kupusa, cvjetače i kelja, a javlja se čim temperature tla porastu na 12°C. Ona velike probleme čini neposredno nakon sadnje. Odrasla ženka nakon 14 dana hranjenja odloži jaja na vrat korijena ili na tlo, nakon 5 dana kada su temperature od 15 do 20°C izlaze ličinke koje se ubušuju u vrat korijena i uništavaju ga. Ima 3 generacije godišnje i u nasadima se mogu naći od travnja do sredine kolovoza. Razvoj ličinki ovisi o temperaturi pa tako visoke dovode do njihove smrtnosti. Prva generacija je najopasnija za kupus, a druga koja se javlja krajem lipnja i treća koja je aktivna u kolovozu napadaju repu, korabicu, prokulice...

Prve generacije čine najveće štete pa tako u početnoj fazi rasta biljke zbog njihovog napada mogu propasti, a u kasnijoj fazi  napad se očituje slabijim rastom i kržljavošćću te nemogućnosti formiranja glavice. Zarazu možemo prepoznati po tome da listovi kupusa počinju venuti, mijenjati boju od sive do žute, a glavice su male ili mekane. Također, biljka se lako vadi iz tla i tada možemo primijetiti bijele ličinke koje su uništile korijen.

Stjenice su najopasnije na mladim biljkama

Kupusne stjenice (Euridema ventrale, Euridema oleracea, Nezara viridula) čine štete sisanjem na listu, što se očituje u vidu bjeličastih točkica, koje kod jakog napada mogu prekriti cijelu površinu lista. Pojava ovih insekata vrlo je opasna na mladim biljčicama koje mogu biti u potpunosti uništene.

Razlika između ove tri vrste je u boji i veličini  tijela. Crvena kupusna stjenica (Euridema ventrale) je crvene je boje s crnim pjegama, zelena  (Euridema oleracea) je zelenkaste boje sa bijeložutim pjegama i manja, dok je smrdljiva (Nezara viridula) zelene boje i ispušta neugodan miris.

Smrdljivi martin: Povrtna stjenica siše plodove pred samu berbu - kako ju suzbiti

Ove vrste odlažu jaja u većim skupinama na donjoj strani lista. Ličinke imaju obično 5 razvojnih stadija i izgledom su slične odraslim oblicima, ali ne lete. U proljeće za toplijeg vremena izlijeću i počinju razvojni ciklus.

Napadu tripsa pogoduju visoke temperature i niska vlaga

Duhanov trips štete čini na kupusu i kelju kao i na drugim kupusnjačama i to sisanjem listova kupusa uslijed čega dolazi do pojave kvržica nepravilnih oblika. One su u početku svjetlije, a kasnije potamne. Napadnute dijelove biljke naseljavaju gljivice pa kupus gubi tržišnu vrijednost. Njegovom razvoju pogoduju visoke temperature i niža vlaga zraka, stoga se najviše javlja tijekom sušnih godina kada može imati i do 16 generacije godišnje.

Lisne uši uzrokuju kovrčanje i sušenje listova 

Kupusna lisna uš (Brevicoryne brassicae) je sivozelene boje i prekrivena je voštanom prevlakom pepeljaste boje. Štete čini na kupusu i kelju te nekim drugim vrstama iz porodice kupusnjača. Štete radi sisanjem na listu što dovodi do deformacije i njegova kovrčanja, a može se i osušiti. U početku se nalaze na licu, a kasnije i na naličju lista. Prisutnost lisnih uši na kupusnjačama umanjuje tržišnu vrijednost.

Koncem svibnja javljaju se krilati oblici koji naseljavaju biljke. Može imati velik broj generacija. Pojava štetnika će biti veća ako u periodu od travnja do lipnja prevladava suho i toplo vrijeme.


Tagovi

Štetnici kupusa Lisne uši Duhanov trips Stjenice Kupusna muha Kupusni moljci Kupusni buhači Smrdljivi martin


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe