Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupusni buhači
  • 27.03.2020. 07:30

Kupusni buhači – male napasti uzrokuju velike štete

Štete nanosi odrasli kukac praveći okrugle rupice na lišću. Jak napad se očekuje za topla i suha vremena, a najveće probleme prave na presadnicama.

Foto: Depositphotos/trongnguyen JumpStory
  • 3.064
  • 53
  • 0

Kupusni buhači (Phyllotreta nemorum, P. atra, P. nigripes i P. undulata) su štetnici koji najčešće prave štete na kupusnjačama, a mogu se javiti i na ostalom povrću posebice u vrijeme suše.

Ovi kukci su dugi svega 1,5 do 3,5 mm, boja im je sjajnocrna, tamnoplava ili tamnozelena, a kod nekih vrsta postoji uzdužna pruga na pokrilju zbog koje ih je lako prepoznati. Oni se kreću skakanjem s biljke na biljku (poput obične buhe)  i zbog specifičnog kretanja lako se uočavaju.

Najveće štete u vrijeme suše i na presadnicama

Probleme prave odrasli kukci praveći rupice na lišću koje nakon njihovih pohoda izgledaju poput sita, a najveće štete prave na kupusnjačama koje se proizvode prvenstveno zbog lisne mase. Njihov jak napad očekuje se za vrijeme toplih i sunčanih dana, a najviše štete nanose mladim biljkama, pogotovo presadnicama koje zaostaju u rastu i daju niži prinos. Kasniji napad na veće biljke ne smeta toliko njihvom rastu i razvoju koliko im smanjuje tržišnu vrijednost.

Potapanjem presadnica za zaštitu od štetnika

Nakon kopulacije (parenja), ženke odlože jaja u tlo ili na biljkama iz kojih se izlegu ličinke koje prave neznatne štete na listu ili korijenu. Buhači imaju jednu do dvije generacije godišnje.

U tlu prezimljuju odrasli oblici, a čim je temperatura iznad 18°C izlaze iz zemlje i počinju s ishranom. Stoga je prije sadnje presadnica potrebno provesti preventivne mjere za suzbijanje štetnika poput buhača, kupusne muhe, lisnih sovica, stjenica, brašnene uši i sl.

Presadnice se potapaju neposredno prije sadnje u škropiva i to u trajanju od 15 minuta. Sredstva koja se koriste za potapanje su na bazi imidakloprida poput Boxer 200 sl, Confidor sl 200, Dali i Kohinor 200 sl.

Osim toga, postoje i mjere koje ne uključuju zaštitu kemijskim sredstvima, o čemu smo na Agroklubu već pisali. 

Buhač tjera štetnike - od komaraca, krumpirove zlatice do buhača!

Zaštita kada je uništeno 10% lisne površine

Suzbijanje se preporuča kada je uništeno 10% lisne površine, posebno vodeći računa o vremenu jer kako je već spomenuto, u sušna vremena buhači nanose značajne šete. Za obranu od ovoga štetnika na manjim površinama poput vrtova mogu se koristiti i posebne mreže koje propuštaju svjetlost, a sprječavaju ulaz.

Za suzbijanje buhača prema FIS bazi Ministarstva poljoprivrede kod nas su dozvoljena sljedeća kemijska sredstva:  Decis 2,5 ec, Fastac 10 ec, Cythrin Max, Decis 100 ec i Karis 10 cs.


Tagovi

Kupusni buhač Phyllotreta nemorum Štetnik kupusnjača Štetnik rasada Štetnik presadnica Crna bubica Crna buha


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.