Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlji luk
  • 17.03.2019. 09:00

Medvjeđi luk: Visoka cijena na europskom tržištu

Potražnja za medvjeđim lukom ili srijemušem u većini europskih zemalja je godinama stabilna, a od ove godine se sve više traži u skandinavskim zemljama.

Foto: Bigstockphoto/makasanaphoto
  • 6.095
  • 448
  • 0

Srijemuš, medvjeđi luk, divlji luk - dobrobiti ove samonikle biljke veliki uzgajivači otkrili su prije nekoliko godina, a uspješno ga uzgajaju u Austriji i Belgiji. 

U belgijskoj kompaniji John Van Laethem je sezona srijemuša počela prije oko dva tjedna.

"Potražnja je u ovom trenutku dobra. No, cijena mu je visoka. Supermarketi još uvijek čekaju s naručivanjem, a više divljeg luka planiramo isporučiti idućeg tjedna. Očekujemo da će većina supermarketa sudjelovati", izjavio je John Van Laethem iz istomene kompanije za portal FreshPlaza pojasnivši da je ove godine kvaliteta proizvoda vrlo dobra, no cijenu nije otkrio. 

Medvjeđi luk: raste u šumi, ali se i uzgaja!

"U protekle dvije godine napravili smo značajna poboljšanja u pakiranju divljeg luka. Zahvaljujući tome, rok trajanja mu je puno dulji nego prije. Vrijeme je također radilo za nas. Noću je bilo više minusa što pozitivno utječe na njegov rasta, a ima učinak i na njegov rok trajanja", kaže Van Laethem. 

Ova tvrtka medvjeđi luk uzgaja u staklenicima, a osim u Belgiji, proizvodnju imaju i u Francuskoj, Njemačkoj i Bugarskoj. 

Ističe kako je potražnja za ovom biljkom stabilna već godinama, no bilježe promjene na skandinavskom tržištu koje postaje sve važnije za srijemuš. 

Srijemuš ove tvrtke je uzgojen bez pesticida, a bit će dostupan do kraja svibnja i početka lipnja. 

Na našim je područjima srijemuš uglavnom samonikla biljka kojega dobri poznavatelji beru na rubovima šuma. Ipak, treba biti vrlo oprezan jer ga se može zamijeniti sa sličnim, otrovnim biljkama kao što su mrazovac, đurđica ili čemerika. 

Srijemuš možete uzgojiti i u vrtu, a kod branja budite jako oprezni!

Iako su poznati zdravstveni benefiti ove biljke i aroma koja neodoljivo podsjeća na nešto blažu verziju češnjaka, srijemuš još uvijek na našim jelovnicima nema ono mjesto koje zaslužuje.


Tagovi

Srijemuš Divlji luk Medvjeđi luk John Van Laethem


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.