Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krumpira
  • 13.03.2021. 18:00

Malčiranje krumpira postaje globalni trend - zašto?

Na Novom Zelandu provode se pokusi kojima se želi dokazati da malčiranje djeluje kao zaštita od krumpirovog moljca. Koje su još prednosti?

Foto: Depositphotos/alex862.yandex.ru
  • 2.930
  • 138
  • 0

Krumpirov moljac (Phthorimaea operculella) je oligofagni insekt koji oštećuje biljke iz porodice Solanaceae, a porijeklom je iz Južne Amerike. Trenutno je prisutan u više od 90 zemalja diljem svijeta.

Velike probleme stvara na Novom Zelandu u okolici grada Pukekohe, poznatoj po uzgoju krumpira. Kako piše potatoesnz, glavni razlog su suha i vruća ljeta te blage zime koje poljoprivrednicima omogućuju da ova vrsta povrća ostane na poljima od sredine siječnja do travnja. Međutim, pukotine na tlima vulkanske gline omogućuju ličinkama moljaca da uđu u gomolje.

"Organofosforni pesticidi koristili su se za zaštitu usjeva od ovog štetnika, no zbog prekomjerne upotrebe, lošeg utjecaja na okoliš i rezistentnosti potrebne su alternative", rekao je Shane Smith, izvršni direktor tvrtke Inta-Ag koje nudi savjete i rješenja u proizvodnji povrća.

Uzgoj krumpira bez obrade tla - pod slamom ili sijenom

Stoga je ova tvrtka testirala kako malčiranje slamom djeluje protiv krumpirovog moljca. U listopadu prošle godine su na površini od jednog hektara oko biljaka stavili 10 tona malča. Na taj su način, kažu, postavili zamke za štetnike. Podsjetimo, uz ovakav način uzgoja se manje javljaju i krumpirove zlatice, a ovu tehniku već naveliko koriste britanski proizvođači. 

Manje korova, bolesti i troškova

Iako je prvotni cilj bio ograničiti izloženost gomolja ličinkama, zabilježeni su i drugi pozitivni učinci. I zakorovljenost je bila manja, a bolja je kontrola gljivičnih bolesti, pogotovo bijele truleži (Sclerotinia spp.). Međutim, konačni rezultati ovog istraživanja očekuju se u travnju ili svibnju nakon vađenja gomolja.

U pogledu potencijalnih troškova za uzgajivače koji žele malčirati svoje usjeve, Shane je rekao da će puno toga ovisiti o cijeni slame. Naime, uzgajivač koji je proveo pokus imao je i svoj ječam pa je umjesto da ju proda, slamu koristio kao malč u krumpiru i tako smanjio troškove.

Općenito, na Novom Zelandu mnogi uzgajaju ječam kao predusjev za luk, pa taj materijal ne bi trebao imati visoku cijenu, smatra on.

Istraživači će sljedeće sezone pokusno područje proširiti na 20 hektara i to na teritoriju dva ili tri različita gospodarstva koja uzgajaju ovo povrće. Smatraju važnim u to uključiti one na kojima se krumpirov moljac javlja u velikim razmjerima. Osim toga, provest će se ispitivanja ostalih kultura koje će služiti kao pokrovni usjevi, kao što su heljda, lan, djetelina, facelija i rotkvica.


Tagovi

Malčiranje Prednosti Slama Uzgoj krumpira Krumpirova zlatica Krumpirov moljac


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije