• Susjedi u vrtu
  • 25.05.2018. 13:30

Mahunarke u vrtu jedne drugima nisu dobri susjedi

Razlog tome je što biljke iz iste porodice trebaju ista hranjiva. Također, napadaju ih isti nametnici i bolesti.

Foto: Flickr/ancapron
  • 7.544
  • 275
  • 0

Mahunarke kao što su mahune, grašak, niski i visoki grah te slanutak nikada ne sijte jedne pored drugih. Razlog tome je što biljke iz iste porodice trebaju ista hranjiva. Također, napadaju ih isti nametnici i bolesti. Gredice "presijecite" barem jednim redom one vrste povrća koje vole sve mahunarke ili gredice pod njima obogatite začinskim i ukrasnim biljem. 

Kada je riječ o mahunama, one će dobro rasti uz krastavce, kupus, mrkvu, rotkvice, rotkve, ciklu, salatu, celer, rajčicu i kupus, a od začinskog bilja uz čubar koji će mu dati poseban okus. Ne podnose blizinu graška, češnjaka, crvenog luka i komorača. 

Kako pravilno uzgajati mahune?

Grašak također voli mrkvu, rotkvicu, rotkvu, salatu, celer, špinat, tikvice, kukuruz i kopar. No, ne voli blizinu graha, rajčice, luka, poriluka i krumpira. 

Niski grah dobro uspijeva uz krastavce, krumpir, kupusnjače, rotkvicu, rotkvu, ciklu, celer, rajčicu, kopar i jagode, a od začinskog bilja čubar i ružmarin. Ne voli visoki grah, lukovičasto povrće i slatki komorač.

Začinsko bilje i povrće - dobri susjedi u vrtu

Visoki grah voli kada su u blizini krastavci, cikla, salata, špinat i celer, a ne voli niski grah, grašak, poriluk i luk. 

Slanutak također dobro uspijeva uz krumpir, krastavce, kukuruz, jagode, celer i čubar, a loš susjed mu je češnjak. 


Povezana biljna vrsta

Slanutak

Slanutak

Sinonim: čič, naut, slani grah, nohut, graj, leblebija | Engleski naziv: Chick-pea | Latinski naziv: Cicer arietinum L.

Slanutak je jednogodišnja zeljasta biljka. Korijen mu je vretenast i razgranat i dopire do 1 m dubine, a 40 – 50 % ukupne mase korijena nalazi se dublje od 20 cm tla, što mu... Više [+]

Tagovi

Mahunarke Dobri susjedi Loši susjedi Mahune Grašak Niski grah Visoki grah Slanutak


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

evo i naše skromne kraljice voća sorte kanada tretirana isključivo humusom dokazano djeluje