• Uzgoj mahunarki
  • 12.05.2018. 10:30

Kako pravilno uzgajati mahune?

Mahuna je biljka iz porodice mahunarki, izuzetno bogata biljnim vlaknima, zbog čega je nutricionisti često preporučuju kao vrlo značajnu namirnicu u prehrani ljudi. Najviše voli umjereno vlažna i topla područja.

Foto: Flickr / Carl Lewis
  • 15.463
  • 352
  • 0

Mahuna je biljka iz porodice mahunarki. Iako voli topliju klimu, ekstremno visoke temperature i suhi zrak mogu izazvati opadanje cvjetova. Ovo  povrće najbolje uspijeva u umjereno vlažnom podneblju, a u plodoredu se uzgaja nakon okopavina. Diplomirana inženjerka poljoprivrede, Radojka Nikolić napominje da se na istom mjestu mahuna u plodosmjeni može uzgajati poslije četiri godine.

Kada se uzgaja kao postrni usjev, ona se sije između 20. lipnja i 20. srpnja, uz obavezno navodnjavanje. Ova mahunarka se sije u redove, na rastojanju 50 x 4-5 cm, tako da na svakom kvadratnom metru ima 40-50 biljka. Za hektar je potrebno 100-150 kilograma sjemena.

Ne pretjerivati s dušičnim gnojivima

Mahuni odgovara plodno zemljište i upotreba organskih i mineralnih gnojiva. Stajnjak treba unijeti pod pretkulturu, zato što veći sadržaj dušika u zemljištu uzrokuje prekomjernu bujnost i smanjenje broja plodova. Dušik je biljkama neophodan u prvim fazama razvoja, dok ga ne počnu koristiti iz bakterijskih kvržica. Zato je prema riječima stručnjaka potrebno koristiti kompleksna mineralna gnojiva s povećanim sadržajem fosfora.

Za svježu potrošnju kod nas se uzgajaju sorte bjeličastih i žutih mahuna, dok se za potrebe industrije uzgajaju zelene i okrugle mahune. Mahune su spremna za berbu 45-70 dana nakon sjetve. Mjera njege tog povrća je okopavanje 2-3 puta, a to se čini u cilju uništavanja korova i razbijanja pokorice. Biljke se navodnjavaju prema potrebi i to najbolje natapanjem u brazde jer umjetna kiša stvara povoljne uvjete za širenje bolesti, a naročito bakterioza.


Tagovi

Mahune Mahunarke Povrćarstvo


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.