Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krastavaca
  • 14.07.2023. 07:30

Krastavac: Što kada opadaju cvjetovi i nema plodova?

Uzgajamo ih zbog sočnih plodova, ali nekad se u usjevu jave problemi koji dovode do izostanka plodonošenja. Što učiniti?

Foto: Ranka Vojnović
  • 12.056
  • 617
  • 0

Proizvodnja krastavca može izgledati jednostavno, ali ona ima svoje izazove. Kao i svaka druga vrsta zahtijeva ulaganja, mnogo rada, znanja, strpljenja. Međutim, možemo se susresti s pojavom da biljke cvjetaju, ali ne plodonose ili da plodovi žute i opadaju.

Ovo je češća pojava u plasteničkoj proizvodnji. Djeluje na smanjenje prinosa i profitabilnost proizvodnje. Razvoju ove pojave pogoduje nekoliko faktora koje je pažljivim planiranjem i radom potrebno izbjeći.

Što se događa?

Kod izbora lokacije za uzgoj potrebno je birati osvijetljena mjesta, jer nedostatak svjetlosti može biti razlog opadanja cvjetova. Krastavac ima visok zahtjev prema svjetlosti, a to može biti problem u plastenicima i kod preguste sadnje. Ovisno od sorte ili hibrida na 1m² dovoljno je od jedne do tri biljke.

Provodite rezidbu, jer suvišna zelena masa zaklanja cvjetove što dovodi do njihovog otpadanja. Osim toga, rezidba uspostavlja pozitivan odnos između nadzemne zelene mase, korijena i rodnosti.

Krastavci su toploljubiva kultura koja za svoj rast i razvoj traže zagrijanu zemlju i zrak. Previsoka temperatura može uzrokovati sterilnost cvijeta i opadanje.

Vole svjetlost (Foto: Ranka Vojnović)

Osigurajte vodu, hraniva i oprašivače

Ovo povrće je veliki potrošač i hraniva, a zahtjevi rastu kada dospije u period plodonošenja. Redovno ih zalijevajte, ako želite da biljka zadrži cvjetove. Voda ne smije biti hladna. Od hraniva je dobro dodavati ona koja sadrže više kalija, fosfora i odgovarajućih mikroelemenata.

Mogu se javiti problemi s oprašivanjem i oplodnjom. Neke sorte slabije stvaraju ženske cvjetove i potrebno ih je potaknuti upotrebom fermentrsanog stajnjaka razblaženog vodom. Nemojte pretjerivati, jer i višak hraniva može dovesti do opadanja cvjetova i plodova.

Drugi slučaj je kod partenokarpnih sorti. To su one koje stvaraju više ženskih cvjetova. Zbog toga je potrebno pored ovakvih uzgajati i sortu oprašivača, koja stvara i dovoljan broj muških cvjetova. U plastenicima se može javiti ovaj problem jer nema kukaca oprašivača.

Također, redovito berite zrele plodove.


Tagovi

Cvjetanje krastavca Nema plodova Plodovi krastavca Opada cvijet krastavca Uzgajanje krastavaca


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]