Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje krumpira
  • 05.09.2019. 09:00

Kako zaštititi gomolj krumpira od klijanja tijekom zime

Vađenje gomolja krumpira se obavlja krajem ljeta - kolovoz i rujan, u vrijeme kada se nadzemni dio biljke - cima, potpuno osuši.

Foto: Depositphotos/ahundov
  • 34.990
  • 695
  • 0

Vađenje krumpira i drugog povrća posađenog tijekom proljeća, sazrelog i pristiglog za branje, najbolje je obaviti krajem kolovoza ili tijekom rujna. 

Smjenjivanje ljetne sezone i najava jeseni je period kada se najviše u godini ubire urod iz vrtova, voćnjaka i vinograda. Ovoga puta savjetujemo kako čuvati krumpir.

Zaštitite krumpir od krumpirovog moljca, ne samo u zemlji već i u skladištu

Sušenje i skladištenje krumpira se uvijek radi u sjeni

Vađenje gomolja se obavlja krajem ljeta - kolovoz i rujan, u vrijeme kada se nadzemni dio biljke - cima, potpuno osuši.

Krumpir treba vaditi po suhom vremenu, da se ne bi zadržavala vlažna zemlja na gomolju, jer kasnije može biti izvor patogena i dovesti do truljenja u skladištu. Ako je gomolj blatan, treba je oprati, ali je vrlo važno da se nakon toga prosuši. Sušenje i skladištenje krumpira se uvijek radi u sjeni, jer na suncu gomolji dobiju zelenu boju (stvara se klorofil) i time se u gomolju stvaraju tvari koje nisu zdrave za prehranu ljudi. Takav se krumpir treba dobro oguliti prije upotrebe.

Nakon sušenja krumpir se klasira na zdrave gomolje (koje spremamo za čuvanje) i oštećene gomolje (koje ćemo ubrzo iskoristiti ili odbaciti). Treba ga klasirati i po veličini, gdje se najkrupniji ostavljaju za kasniju upotrebu, jer duže ostaju svježi. Sitniji krumpiri se mogu uspješno čuvati, ali se mogu izdvojiti kao sjemenski krumpir, koji ćemo posijati naredne sezone.

Tretiran krumpir nije za prehranu punih mjesec i pol dana

Klijanje gomolja je problem koji se u nekoliko navrata javlja tijekom zime i vidno umanjuje svježinu gomolja. Spremanje krumpira za višemjesečno uzimljavanje se može uspješno obaviti posipanjem sredstva za sprječavanje klijanja.

Treba znati da je ovo sredstvo regulator rasta, i da je karenca 45 dana, što znači da se krumpir tretiran ovime ne koristi za prehranu punih mjesec i pol dana. Dio gomolja koje ćete koristiti u ovom periodu nemojte tretirati. A svakako neposredno prije upotrebe krumpir se mora dobro oprati vodom, piše diplomirana inženjerka Ljiljana Krsmanović.

Treba dodati kako je Europska komisija donijela provedbenu uredbu o neproduljenju odobrenja aktivne tvari klorprofam (koji se nalazi u sredstvu za sprječavanje klijanja krumpira) koji se više neće moći koristiti nakon 1. siječnja 2020. godine. 

EK zabranjuje klorprofam - sredstvo koje sprječava klijanje krumpira

Plastične vrećice ili kutije ne dolaze u obzir

Najpogodnije čuvanje je u tamnoj, hladnoj i suhoj prostoriji. Optimalna temperatura je 8 do 12 stupnjeva. Ako imate vrt, možete sagraditi i trap, ali svakako da će podrum ili dobro izolirana garaža poslužiti. Pakira se u gajbice (drvene, plastične) u mrežaste vrećice. Važno je samo da ima zraka.

Za vitalnost povrća zimi najbolji je trap

Plastične vrećice ili kutije ne dolaze u obzir. Svakog mjeseca treba krumpir pregledati da nije koji gomolj truo ili isklijao. Također, treba čuvati krumpir od miševa ili drugih glodavaca.


Tagovi

Vađenje krumpira Klijanje krumpira Skladištenje krumpira Sušenje krumpira


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.