• Klorprofam
  • 23.06.2019. 15:00

EK zabranjuje klorprofam - sredstvo koje sprječava klijanje krumpira

Države članice trebale bi povući odobrenja za sredstva za zaštitu bilja koja sadrže klorprofam kao aktivnu tvar do 8. siječnja 2020. godine.

Foto: Depositphotos/Zulfiska
  • 3.505
  • 184
  • 0

Europska komisija donijela je provedbenu uredbu o neproduljenju odobrenja aktivne tvari klorprofam koji se više neće moći koristiti nakon 1. siječnja 2020. godine. Radi se o inhibitoru klica i herbicidu koji sprječava klijanje konzumnog krumpira u tijeku skladištenja. Djelatna tvar smanjuje intenzitet disanja gomolja te ih tako štiti od gubitka vlage i hranjivih tvari.

Države članice trebale bi povući odobrenja za sredstva za zaštitu bilja koja sadrže klorprofam kao aktivnu tvar do 8. siječnja 2020. godine.

Izrazito problematično područje za klorprofam utvrđeno je u vezi s rezultatima indikativne procjene rizika za potrošače prema kojima i klorprofam i njegov glavni metabolit 3-kloranilin predstavljaju akutni i kronični prehrambeni rizik za potrošače. Europska agencija za sigurnost hrane je u svom zaključku koji je prethodio ovoj odluci, istaknula da je potrebna daljnja znanstvena procjena potencijalno endokrino štetnih svojstava klorprofama te da se nije mogla dovršiti procjena rizika za člankonošce koji ne pripadaju ciljanoj skupini za uporabu na polju.

Sektor je već priznao da je situacija s ovom aktivnom tvari opasna, no problem je što ne postoji alternativa. Veliki problem je u već postojećim mjestima za skladištenje krumpira budući da klorprofam ulazi u drvene okvire koji su se koristili za skladištenje krumpira, a ostaci će se moći naći još dugo vremena nakon zabrane. 

Provedbenu uredbu u cijelosti možete pročitati ovdje


Tagovi

Klorprofam Klijanje krumpira Zabrana Europska komisija


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.