Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varaždinsko zelje
  • 31.01.2016. 15:00

Je li moguć sporazum oko Varaždinskog zelja?

Europska komisija traži od Hrvatske i Slovenije da sporazumno riješe problem oko zaštite izvornosti Varaždinskog zelja.

Foto: yuris
  • 271
  • 53
  • 0

Naše Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je od Europske komisije obrazloženu izjavu o prigovoru Republike Slovenije na hrvatski zahtjev za registraciju naziva Varaždinsko zelje. I Sloveniji kao prigovaratelju i Hrvatskoj kao podnositelju zahtjeva, upućen je poziv za sudjelovanje u postupku postizanja sporazuma, u roku od tri mjeseca.

Ukoliko sporazum ne bude postignut u tom roku, isti se može produžiti za još najviše tri mjeseca. Hrvatska mora Europsku komisiju izvijestiti o rezultatima postupka, najkasnije mjesec dana od isteka roka za postizanje sporazuma.

Vidovečki zeljari i naše ministarstvo ne žele prepustiti Varaždinsko zelje Slovencima

Obrazložena izjava o prigovoru trenutno je u fazi razmatranja od strane Ministarstva poljoprivrede i Udruge proizvođača povrća i voća Zeljari iz Općine Vidovec u Varaždinskoj županiji. Iz našeg Ministarstva poljoprivrede poručuju kako će javnost redovno izvještavati o svim daljnjim radnjama, nakon što stručne službe zajedno sa spomenutom Udrugom proizvođača, analiziraju navode slovenske strane.

Podsjećamo, proces zaštite naziva Varaždinsko zelje oznakom izvornosti započeo je u svibnju 2011. godine kada je Udruga proizvođača povrća i voća Zeljari iz Vidovca podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu naziva. U studenom 2011. Ministarstvo poljoprivrede donijelo je rješenje o registraciji oznake izvornosti čime je naziv Varaždinsko zelje postao zaštićen u Republici Hrvatskoj.

Bili smo na korak od zaštite izvornosti, no Slovenija je poslala prigovor

U lipnju 2013. Ministarstvo je i Europskoj komisiji uputilo zahtjev za registraciju naziva Varaždinsko zelje oznakom izvornosti na razini Europske unije. Nakon provjere dostavljene dokumentacije, Europska komisija je 07. srpnja 2015. godine u Službenom listu objavila obavijest o podnijetom zahtjevu, čime je započelo tromjesečno razdoblje za podnošenje prigovora.

No, 16. listopada 2015., Komisija je obavijestila Ministarstvo poljoprivrede da je zaprimljen prigovor Republike Slovenije na hrvatski zahtjev za registraciju naziva. Slovenija je imala rok od dva mjeseca za dostavu obrazložene izjave o prigovoru i to je napravila 04. prosinca 2015. godine.

Preostaje nam vjerovati da će Hrvatska svojim argumentima uspjeti uvjeriti i Sloveniju i Europsku komisiju da je Varaždinsko zelje naše.

Foto: yuris010/bigstock.com


Tagovi

Hrvatska Slovenija Varaždinsko zelje Zeljari Vidovec Ministarstvo poljoprivrede Oznaka izvornosti Europska komisija


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.