• Sortiment rajčice
  • 31.03.2019. 12:00

Izbor sorti rajčice - vječita dilema proizvođača

Početak proizvodnje povrtlarskih kultura proizvođače stavlja na vječitu dilemu - koju sortu odabrati. Dilema je još veća kada se radi o proizvodnji rajčice budući da trenutno na tržištu postoji mnoštvo izbora.

Foto: Pixabay/pompi
  • 3.840
  • 84
  • 0

Izbor sortimenta jedne od najzastupljenijih povrtlarskih kultura vječita je dilema proizvođača. Jedni se oslanjaju na nutritivna svojstva određenih domaćih sorti, dok je s druge strane visoka rodnost osnovna vodilja drugim proizvođačima. Međutim, svi znaju da je izbor najpovoljnije sorte prvi korak ka finalnom uspjehu.

Zahtjevi tržišta diktiraju

Proizvodnja rajčica i svih ostalih kultura okrenuta je ka zadovoljenju potrošačevih zahtjeva. Sortiment rajčice bira se, shodno tome, na osnovu potražnje u danim tržišnim uvjetima i u određenom vremenskom razdoblju.

Sortiment je potrebno birati na osnovu prethodnog iskustva prodaje na određenom tržištu ili analiziranjem trenutne potražnje ili predviđanjem potražnje u skorijem periodu. Pri tome obavezno je obratiti pažnju na vremenski period prispijevanja sortimenta i krajnju upotrebu proizvoda (svježa potrošnja ili dalja prerada). 

Na osnovu krajnje upotrebe mogu se birati sorte tvrđe, elastičnije i postojanije opne pogodne za transport i skladištenje. Sorte namijenjene preradi trebaju imaju što veći sadržaj suhe tvari, visoku viskoznost i izrazito crvenu boju. Sorte pogodne za mehaniziranu berbu moraju imati ujednačeno dozrijevanje plodova.

Rana ili kasna proizvodnja?

S obzirom na vremenski period prispijevanja sortimenta, isti se dijeli na rane (plod sazrijeva za 90-115 dana), srednje rane (plod sazrijeva za 115-130 dana) i kasne (plod dozrijeva za 130-170 dana). Rani sortiment rajčice preferiran je u plastenicima sa ili bez zagrijavanja. Najčešće se ovakav tip rajčice uzgaja sadnjom sadnica u plastenicima. Neki koji se vrlo često mogu naći u upotrebi su Amati F1, Baghera F1, Arletta F1, Grownet F1, Big beef F1, Ivet F1, Minaret F1, Rally F1.

Šaptač rajčicama Dražen Karačić dosad je isprobao 350, a čuva sjeme 80-ak sorti!

Srednje rani i kasni sortiment češće je uzgajan direktnom sjetvom iz sjemena i sadi se u uvjetima koja karakteriziraju duga ljeta. Neki od srednje ranih i srednje kasnih hibrida koji se susreću u proizvodnji su Hector F1, Lustro F1, Sinatra F1, Tamaris F1, Optima F1, Brooklyn F1, Bobcat F1.

Domaće ili hibridne sorte?

Vječita dilema proizvođača povrća bilo da proizvodnju obavljaju na otvorenom polju ili u plasteniku, je između domaćih ili hibridnih sorti. Domaće sorte rajčice karakteriziraju veći plodovi, mesnatiji sadržaj i velike količine vode, a povrh svega toga i dašak tradicije uzgoja. 

Hibridne sorte vrlo često mogu biti adekvatna zamjena domaćim sortama ako se kombiniraju u skladu sa svojim fiziološkim i nutritivnim karakteristikama. Proizvodnja rajčica u većim količinama vrlo često iziskuje upotrebu hibridnih sorti budući da su iste prinosnije, otpornije na bolesti i štetnike, omogućavaju vertikalni uzgoj te formiraju vrlo robusna stabla koja su u mogućnosti nositi plod.

Dilema oko izbora najpogodnije sorte rajčice ostaje na proizvođaču. On na osnovu prethodnog iskustva, zahtjeva tržišta, krajnjoj upotrebi, mogućnosti uzgoja, tehnike proizvodnje te uvjeta uspijevanja donosi sud o tome koji sortiment odabrati i pustiti u proizvodnju.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Sortiment rajčice Rajčica Sortiment Domaće sorte Hibridi Rana proizvodnja Kasna proizvodnja


Autor

Admir Hodžić

Više [+]

Magistar agronomije, s orijentacijom na ruralni razvoj, inovacije i proizvodnju zdravstveno ispravne hrane. Istražuje, analizira i dijeli zanimljive agro teme.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Obvezna dezinfekcija za sve goste u mom studentskom stanu ;)

#domacasljiva