Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja češnjaka
  • 22.06.2020. 15:00

Europskom češnjaku (opet) prijeti uvoz iz Kine?

Rane sorte češnjaka u Italiji su već prodane, u Francuskoj se očekuje prinos kao proteklih godina, ali su pojedini dijelovi Španjolske suočeni s velikim gubitkom. Istovremeno, u Kini je proizvedeno 20% više češnjaka nego lani.

Foto: Depositphotos/photokitchen
  • 287
  • 16
  • 0

Prema službenim podacima Europske Komisije zemlje članice EU godišnje proizvedu oko 400.000 tona češnjaka, u usporedbi s oko 28 milijuna tona u čitavom svijetu. Naime, većina zemlja nije samodostatna u toj proizvodnji pa ga često uvozi iz Kine ili Argentine.

"Do sada smo obavili prilično dobar posao s češnjakom. Cijela Europa čeka da proizvodi postanu dostupni kako bi provjerili kvalitetu nakon padalina u posljednjih nekoliko tjedana", objašnjava za freshplazu administrator tvrtke Agrimpex Farming, Antonio Tuccillo.

U Italiji rane sorte već prodane, u Španjolskoj kiša smanjila prinos?

Berba u južnoj Italiji tekla je bez problema. Rezultat je bio prihvatljiv i većina količine se prodavala kao svježi ili poluprerađeni proizvod na tradicionalnim lokalnim tržnicama. "Kasne sorte se i dalje se beru, a radovi će se okončati tijekom sljedeća dva tjedna", napomenuo je Tuccillio. Govori i kako se rani češnjak gotovo u cijelosti prodao i da se sada čekaju kasne sorte u Venetu i Emilii-Romagni, uz nadu da neće biti vremenskih neprilika koje bi utjecale na berbu.

Jesenska sadnja ozimog češnjaka

Količine u Francuskoj su u skladu s proteklih nekoliko berbi. U Španjolskoj je kvaliteta na području Kordobe dobra, ali oko 20%  oštećeno je kišom i srednje niskim temperaturama, plus štetom na glavnom proizvodnom području La Mancha koja se još uvijek procjenjuje, a smatra se da bi gubici mogli doseći i do 50%. To bi itekako utjecalo na njihovu proizvodnju jer je ta država vodeći europski uzgajivač i izvozi češnjaka na gotovo svaki kontinent.

Prema Tucilliju, početna prodaja krenula je s visokim cijenama. "Mislili smo da će cijene pasti, ali obzirom na manje količine u regiji La Mancha, one rastu. Farmeri i trgovci oklijevaju s prodajom jer žele procijeniti štetu i, prije svega, osigurati kvalitetu proizvoda koji se trenutno suši.

U svakom slučaju, nadamo se da će većina češnjaka sorte Morado biti dobra i da više neće biti problema kada su u pitanju kvaliteta ili količine", dodao je. 

Zbog niske cijene kineski češnjak prijeti europskom?

U Kini je kvaliteta dobra i prinos je zadovoljavajući, a ondje je proizvedeno oko 20% više nego u prošloj sezoni. "Cijene su mnogo niže nego prošle godine, što bi moglo utjecati na međunarodno tržište, iako su još uvijek na snazi mjere ograničenja, jer su količine koje se mogu uvesti u EU ograničene, a porezi postoje i u Sjevernoj i Južnoj Americi."

Sav češnjak sade ručno, a sve što uzgoje - prodaju do sredine listopada

Teško je predvidjeti što bismo trebali očekivati. Cijene neće pasti u odnosu na uvoz iz Kine, jer je vjerojatno da će europska količina, posebno španjolska, biti niska. Nadamo se da će kotacije nadoknaditi štete proizvođačima koji su se morali nositi s gubicima. Osim iz Kine, Europa češnjak uvozi i iz Aregntine


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Češnjak Europa Kina Uvoz Europski češnjak Kineski češnjak Proizvodnja češnjaka


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?