Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Češnjak
  • 21.02.2020. 18:00

Proljetni češnjak: Kada i kako se sadi

Optimalne temperature za rast češnjaka su od 17 do 20°C, a sadi se najčešće u ožujku, čim to vremenski uvjeti dopuštaju.

Foto: Depositphotos/Premuda
  • 3.769
  • 96
  • 0

Češnjak (Allium sativum L.) se ubraja u najstarije povrtarske kulture, poznat je više od 4.000 godina, a od davnina se zna za njegove ljekovite osobine.

Može se sijati u proljeće ili u jesen, a proljetni se razlikuje od jesenskog po veličini lukovica i broju češnjeva u njima. Naime, on ima manju glavicu s više sitnijih češnjeva za razliku od jesenskog koji ima veću glavicu i manji broj krupnijih češnjeva, ali proljetne glavice traju duže, čvršće su i bogatije eteričnim uljima. Oba se uzgajaju na sličan način, a zajednička im je agrotehnika i to da ne vole kisela tla.  

Češnjak posađen u proljeće je zdraviji i manje se kvari

Dobro podnosi niske temperature, a optimalne za rast su od 17 do 20°C

Češnjak je kultura koja vrlo dobro podnosi niske temperature pa u kontinentalnim područjima ne strada čak ni tijekom zime. Niče na temperaturi od 3 do 5°C, a razvijena biljka je otporna na niske temperature čak i do -30°C. Optimalna temperatura za rast je od 17 do 20°C, a u fazi zriobe lukovice potrebne su temperature od 25 do 30°C.

Pri visokim temperaturama, kada se zakasni sa sadnjom u proljeće dolazi do produljenja vegetacije i stvaranja sitnih glavica koje imaju manju tržišnu vrijednost. Zbog toga češnjevi moraju biti izloženi nižim temperaturama tijekom različitog vremenskog razdoblja kako bi formirali lukovicu.

Ne voli teška i kisela tla ni mjesta bez dovoljno svjetlosti

Češnjak uspijeva na dubokim i propusnim tlima koja su bogata organskom tvari i humusom. Nikako mu ne odgovaraju teška i kisela tla, a ne podnosi ni sjenu pa se preporuča za njegovu sadnju odabrati mjesto s puno svjetla.

Na istoj parceli se sadi nakon tri do četiri godine, dok se jesenski sadi u listopadu, proljetni je preporuka saditi u ožujku odnosno što prije to vremenski uvjeti dozvole. Čak i stručnjaci napominju da je bolja što ranija sadnja. Dobre predkulture za češnjak su rajčica, paprika, kupus, grah, krastavac, strne žitarice i dr.

Pravilan uzgoj češnjaka na otvorenom

Prije sadnje treba odvojiti češnjeve i saditi one krupnije

Češnjevi se prije sadnje odvajaju od glavice i koriste se oni krupniji. Sadnja se obavlja mehanizirinao sadilicama ili ručno na manjim površinama. Prije sadnje češnjeve je potrebno dezinficirati.  Za dezinfekciju je potrebno pripremiti otopinu pepela i vode u odnosu 1:5. U ovoj otopini češnjevi se drže 2h.

Razmak redova prilikom sadnje je 30 cm, a razmak između češnjeva u redu je od 10 do 12 cm ili gušće ako će se razrjeđivati. Za proljetnu sjetvu češnjak se sadi na dubinu od 2 do 3 cm. Za 1 ha proljetne proizvodnje potrebno je oko 750 do 800 kg češnjeva dok je za jesensku sadnju potrebno nešto više, a on se i dublje sadi.

Ima velike zahtijeve prema hranivima

Češnjak ne podnosi česta okopavanja već samo plijevljenje i prihranjivanje dušičnim gnojivima. Za proljetni uzgoj poželjno je tijekom jesenske obrade unijeti organska hraniva, a tada se mogu unijeti i mineralna.

Osim dodavanja stajskog gnojiva preporučuje se srednje plodna tla pognojiti sa oko 600 do 800 kg NPK gnojiva u omjeru 7:14:21. U proljeće se vrši prihrana i to u fazi 3 lista sa 100 do 150 kg KAN-a. U slučaju sušnog proljeća potrebno je i višekratno navodnjavanje, a u fazi poslije sadnje u periodu intenzivnog rasta listova i pri formiranju lukovica, češnjak ima izrazite zahtjeve prema vodi.

Najčešće bolesti i štetnici 

Tijekom uzgoja najopasnije bolesti su siva i bijela trulež i to tijekom svih faza vegetacije, a osim te dvije bolesti javlja se još i plamenjača i hrđa luka.

Od štetnika najveće štete rade češnjakove muhe, iz čijih jaja se izlegu ličinke i u samom prijelazu s glavice na stabljiku tj. u zoni korijenovog vrata ubušuju se i hraneći prave štetu. Preporuka je u nasad staviti ljepljive ploče zbog monitoringa štetnika te ukoliko je potrebno primijeniti biološke ili kemijske mjere suzbijanja.

Vadi se kada lišće požuti, a stabljika polegne

Češnjak posađen u proljeće se najčešće vadi u kolovozu i to kada lišće požuti, a stabljika polegne. Nakon vađenja potrebno ga je skladištiti na prozračno mjesto zaštićeno od sunca. Preporuča se čuvati češnjak pri temperaturi od 1 do 2°C i relativnoj vlazi zraka od 70 do 75%, uz češće provjetravanje skladišnog prostora. Prinosi češnjaka proizvedenog proljetnom sadnjom su od 5 do 8 t/ha, dok jesenska sadnja daje nešto veće prinose.


Tagovi

Sadnja češnjaka Proljetna sadnja češnjaka Povrće


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Alen Dinar je mladi poljoprivrednik iz Visokog. Za njegovu proizvodnju kažu da je najljepša lokalna priča ispisana jezikom prirode. Uskoro donosimo priču s njegovog gazdinstva, ali i odgovore na Vaša pitanja! Pišite ih u komentarima 👇 #seo... Više [+]