Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupus i susjedi
  • 22.05.2023. 07:30

Dobri susjedi kupusa obranit će ga od štetnika i bolesti

U zaštiti nam mogu pomoći ljekovite i začinske biljke, ali i mnoge povrtne. Koje su to?

Foto: Depositphotos/york010
  • 23.352
  • 1.201
  • 0

Dobri biljni susjedi zlata vrijede. Interakcijom između različitih biljnih vrsta moguće je u potpunosti iskoristiti rodni potencijal tla, povećati prinos, poboljšati izgled i okus plodova, imunitet i zaštititi usjev.

Obično govorimo o paprici, rajčici, krastavcima, a zaboravlja se velika grupa kupusnjača koje često uzgajamo. Njih napadaju brojni štenici i bolesti.

Ljekovite i začinske 

U zaštiti nam mogu pomoći ljekovite i začinske biljke poput ružmarina, žalfije, i lavande. Pošto sve tri vrste formiraju velike grmove potrebno je dobro procijeniti udaljenost među biljkama. Zbog svog aromatičnog mirisa odbijaju veliki broj štetnika, čak i puževe u manjoj mjeri. Daju veliki doprinos u zaštiti od kupusnog moljca koji ne podnosi njihov miris.

Listu korisnog ljekovitog bilja, cvijeća i začina možemo nadopuniti nevenom, kamilicom, dragoljubom, koprom. Neven smanjuje populaciju štetnih nematoda u tlu, a miris odbija moljce, leptire i privlači parazitske osice. Ne zaboravite kadifice, koje nazivaju zaštitnikom kupusa od nematoda i štetnika. 

Kupusna muha: Visoka razina rizika - kako ju spriječiti?

Kamilica obogaćuje tlo dušikom, privlači korisne kukce i potiče razvoj korisnih zemljišnih bakterija.

Od cvjetnih vrsta dragoljub se odlično slaže. Pokriva tlo, smanjuje gubitak vode isparavanjem. Problem mogu biti puževi. Prednost je što privlači lisne uši i ličinke na sebe i daje vam mogućnost da spriječite napad na uzgajane biljke. Djeluje poput zamke za štetočine. Timijan, menta, majčina dušica, kopar ne treba zaboraviti.

A povrtni dobri susjedi?

Crveni luk, luk vlašac su pravi izbor, dok u nekim slučajevima izuzetak može biti češnjak. Ne treba ih saditi preblizu. Oni štite od kupusnog moljca, ušiju, duhanovog štitastog moljca, grinja, ličinki i drugih štetnih vrsta. Osim toga, taj miris ne odgovara zečevima i srnama. Češnjeve češnjaka možemo dodati ijeokom pripremanja ekoloških sredstava protiv gljivičnih i bakterijskih bolesti. Dodaju se i pripravcima od neem-a.

Češnjak i susjedi: Zašto mu jagode povećavaju glavice, a koga ne podnosi?

Mahunarke poput graška, grahaa, ali i djetelina su se pokazale dobrim susjedima. Njihova prednost je što obogaćuju tlo dušikom. Djeteline prekrivaju površinu kao pokrovni usjev, spriječavaju eroziju, poboljšavaju vodno-zračni režim tla, spreijčavaju rast korova. Također, mahunarke štite od nekih štetnika i bolesti.

Izbjegavajte sadnju jagoda, šparoga, tikvenjača, rotkvica u blizini kupusa, jer se natječu s uzgajanim biljkama za biljna hraniva, prostor, vodu, sunčevu svjetlost. Često su izvor verticilijskog venuća.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Kupus Dobri biljni susjedi Susjedi kupusa Uzgajanje kupusa Kupusnjače Zaštita kupusa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]