Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mahunarka koja liječi
  • 14.07.2014. 08:45

Bob - zaboravljeni srećonoša iz prošlosti!

Miroslav Kovačević, eko proizvođač voća i povrća svojim je kupcima ponudio i bob, zapostavljenu, ali vrlo vrijednu povrtnicu koja je desetljećima bila dio tradicijske kuhinje našeg podneblja!

  • 2.610
  • 124
  • 0

Bob je jedna od najstarijih mahunarki koja je u današnjoj kuhinji gotovo zaboravljena, iako je desetljećima bila dio tradicije našeg podneblja. Sadrži mnogo vitamina B skupine, fosfora, željeza, a sjemenke boba sadrže tvari koje se koriste u liječenju Parkinsonove bolesti. Radi se o jednogodišnjoj biljci, čija stabljika može doseći visinu od 60 do 80 cm. Plod boba je mahuna, obično duga 30 cm, a sadržava od 4 do 8 velikih zrna.

Eko bob i na osječkoj tržnici

Eko proizvođači prepoznali su važnost ove mahunarke i pobrinuli se da ju kroz Zeleni četvrtak vrate na stolove svojih kupaca. Ljiljana Olujić iz udruge EcoRuralNet istaknula je, "Htjeli smo podsjetiti na jednu vrlo hranjivu povrtnicu koja se par desetljeća nije nalazila u našoj ponudi, a sada ju ponovo imamo i to u ekološkom izdanju, a to nas iznimno veseli. U raznim kulturama bob nazivaju i srećonošom, što ne čudi jer B kompleks kojim bob obiluje djeluje pozitivno na raspoloženje, ali i na rad srca."

Do sada je eko-povrtlarstvo bilo rezervirano samo za privatne vrtove, no u posljednje vrijeme sve je veća potreba tržišta za voćem i povrćem s eko znakom. Jedan od eko proizvođača koje možete pronaći na Zelenom četvrtku eko tržnice je i Miroslav Kovačević, eko proizvođač iz Koške koji je svojim kupcima, među ostalim proizvodima, ponudio i bob. Ističući njegovu djelotvornost, dodaje i da je bob iznimno jednostavan za pripremu. "Može se smrznuti, sušiti, jesti sirov, iako u tom ne treba pretjerivati, a bob je odličan i u salatama, juhama i varivima."

Kovačević se uzgojem voća bavi posljednih pet godina, dok je u povrtlarstvu tri godine. Napominje da tek sada postoji potreba za izlaganjem na tržnici, jer je sve proizvedeno do sada uspijevao prodati kod kuće. Osim uzgojem, bavi se i preradom voća i povrća u suradnji s OPG-om Jug.


Povezana biljna vrsta

Bob

Bob

Sinonim: - | Engleski naziv: Broad bean | Latinski naziv: Vicia faba L. (partim)

Bob je jednogodišnja biljka razgranjena korijena te ima zeljastu i šuplju stabljiku visine 60 – 80 cm. Cvjetovi su bijele boje sa crnim šarama, a nakon cvatnje razvijaju se... Više [+]

Tagovi

Ljiljana Olujić Bob Miroslav Kovačević OPG EcoRuralNet B kompleks Fosfor Željezo Eko voće i povrće Eko povrtlarstvo Parkinsonova bolest Prerada Eko znak OPG Jug Mahuna Osječka tržnica


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije