Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 07.07.2022. 07:30

Bijele mušice i grinje: Mali, ali opasni štetnici u plasteniku

Ova dva kukca mogu izazvati potpuno propadanje usjeva. Suzbijaju se raznim metodama, od mehaničkih do prirodnih sredstava

Foto: Depositphotos/laupri
  • 1.120
  • 47
  • 0

U ovim vrelim danima plastenici i staklenici su idealno stanište za mnogobrojne štetnike, a njihovo suzbijanje je od izuzetne važnosti za opstanak uzgajanih biljaka i dostizanje dobrog roda.

Mahom se radi o štetnim vrstama insekata koji sisaju biljne sokove. Bijele mušice i grinje najčešće se uočavaju na biljkama u ovo doba godine, a za kratko vrijeme mogu potpuno uništiti usjev.

Malen šetnik, a velika šteta

Bijela mušica ili štitasti moljac se odlikuje tijelom malih dimenzija, do 2 mm. Intenzivno sisaju sokove iz lišća, a najviše napadaju krastavce, rajčice, kupus i papriku. Kao rezultat njihove hranidbe biljke prestaju rasti, zakržljaju, izostaje cvjetanje i formiranje plodova. Jak napad dovodi do njihova uginuća. Stvaraju ljepljivi premaz na napadnutim površinama koji je odlična podloga za razvoj spora gljivica koje izazivaju bolesti.

U plasteniku tijekom ljeta ima idealne uvjete, dovoljno topline, vlage i sočnog lišća. Najčešće se nalaze na donjoj strani lista. Odrasle jedinke žive oko mjesec dana, a jedna položi do 130 jaja. Za oko mjesec dana formira se kukuljica i pojavljuje nova generacija. Mogu se razmnožavati tijekom cijelog vegetacijskog perioda.

Suzbijaju se raznim metodama, od mehaničkih do prirodnih sredstava. Biljke se mogu okupati mlazom vode, a zatim se otopinom sapuna brišu listovi i uklanjaju jaja, ljepljivi premaz i ličinke. Ova metoda se najčešće koristi za kupusnjače. Za pripremu sapunice u 600 ml tople vode otopi se 100 g naribanog sapuna.

Najčešće se nalaze na donjoj strani lista (Foto: Depositphotos/andrei310)

Žute ljepljive ploče mogu biti zahvalne za registraciju prisustva ovog štetnika, ali daju i odlične rezultate kada se koriste za suzbijanje.

U suvremene plastenike se unose parazitske ose iz roda Encarsia. Ženke osice polažu svoja jaja u ličinke bijele mušice, što izaziva njihovo uginuće.

Električni fumigatori koriste repelentne tekućine ili pločice, a plastenik mora biti potpuno zatvoren. Nedostatak fumigatora je što nisu selektivni i uništavaju korisne insekte.

Kod upotrebe kemijskih insekticida treba misliti kako da se zaštitite. Rad u zatvorenom prostoru i primjena insekticida dodatno pojačavaju potrebu za zaštitom. Neophodno je pridržavati se uputa i ne povećavati koncentraciju, jer lako dolazi do oštećenja cvjetova, poremećaja u oplodnji i trovanja.

Insekticid od hajdučke trave

Radi se o insekticidu koji je vrlo efikasan.

Hajdučka trava najbolji domaći biostimulans, ali i insekticid

Kanta od 10 l se za 1/4 napuni hajdučkom travom (stolisnikom) u cvjetanju i prelije vodom. Sve se ostavi na toplom mjestu sljedeća dva do tri dana nakon čega se procijedi, a biljke se tretiraju jednom do dva puta tijekom tjedna.

Opasne grinje

Grinje ili mali crveni pauk su malih tjelesnih dimenzija, a u uvjetima suše se često javljaju. Tijekom godine mogu imati i preko 10 generacija. Odrasli insekti i ličinke hrane se bodući i sisajući listove i plodove na kojima su vidljive bijele točkice. Najčešće napadaju papriku, rjačicu i krastavac. Jak napad dovodi do deformacija i defolijacije (opadanja listova).

Najčešće se suzbijaju kemijskim insekticidima i biološkim mjerama. Kod suzbijanja kemijskim insekticidima problem je što je mali broj sredstava odobren i radi se o sredstvima koja nose zajednički naziv akaricidi. Uglavnom se radi o sredstvima na bazi abamektina, piridabena i bifenazata. Kao i kod suzbijanja bijele mušice, neophodno je da zaštitite sebe jer radite u zatvorenom prostoru. Obratite pozornost na karencu.

Mogu imati i preko 10 generacija (Foto: Depositphotos/jopstock)

U biološke mjere suzbijanja ubrajamo i puštanje predatorske grinje Phytoseiulus persimilis.

Za suzbijanje se može koristiti i pripravak od hajdučke trave. Priprema se kao i za suzbijanje bijele mušice, ali je potrebno uzeti malo više biljne tvari, oko 800 g.

Pripravci od maslačka ili češnjaka su vrlo efikasni, a najbrže ćete ih pripremiti po sljedećim receptima.

Uzmite 25 do 30 g maslačka (najbolje korijena) i usitnite. Prelijte s 1 l vode i ostavite 2h. Nakon toga procijedite i tretirajte napadnute biljke.

Na sličan način se može pripremiti i otopina od češnjaka. Potrebno je 170 g usitnjenog češnjaka preliti s 1 l vode i ostaviti preko noći. Otopina se procijedi i takva upotrebljava za tretiranje najmanje jednom u sedam dana. Broj tretiranja ovisi o jačini napada, ali ne treba pretjerivati. Tretiranje se može ponoviti svaka tri do četiri dana.


Tagovi

Bijele mušice Grinje Štitasti moljac Crveni pauk Štetnici u plasteniku


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.