Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 17.06.2022. 07:30

Hajdučka trava najbolji domaći biostimulans, ali i insekticid

Na površini biljaka nalaze se mnogobrojni mikroorganizmi, a kod hajdučke trave možemo pronaći preko 600 izuzetno korisnih vrsta. Upravo joj to daje prednost kada su u pitanju prirodni biostimulansi

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 7.720
  • 433
  • 0

Poklonicima pripravaka od biljaka poznata je upotreba koprive, gaveza, sljeza i mnogo drugih vrsta. Međutim, hajdučka trava ili stolisnik Achillea millefolium može biti od izuzetne pomoći i koristi u vrtu ili voćnjaku.

Osim što je poznata kao ljekovita biljka, od nje se mogu pripremati efikasni insekticidi i biostimulator.

Jednostavan insekticid

Kao insekticid od lisnih ušiju, bijele mušice i drugih sitnih insekata priprema se tako što se uzme do 3 kg zelene ili 1 kg suhe hajdučke trave koja se prelije vrelom vodom, toliko da bude potopljena i ostavi sljedeća dva dana.

Prirodno NPK gnojivo - od čega i kako ga napraviti?

Dobivena tekućina se procijedi, razrijedi vodom u količini do 10 l i spremna je za primjenu.

Najbolji domaći biostimulans

Na površini biljaka nalaze se mnogobrojni mikroorganizmi, a kod hajdučke trave možemo pronaći preko 600 izuzetno korisnih vrsta. Upravo joj to daje prednost kada su u pitanju prirodni biostimulansi.

Pored toga ima bogat sadržaj hranjivih elemenata, jer korijen prodire duboko u zemlju i iz dubine izvlači kalcij, kalij, mangan, magnezij, bakar, željezo i fosfor. Jedna je od rijetkih biljnih vrsta koja je sposobna usvajati i akumulirati bakar koji jača imunitet biljaka.

Na njoj se nalaze mnogobrojni mikroorganizmi (Foto: M.Popić)

Zahvaljujući tim osobinama možemo napraviti odlično biostimulativno sredstvo za rast biljaka i veći urod. Biljku berite kada se podigne jutarnja rosa i usitnite. Masom napunite 3/4 staklene tegle od 3 l, ali ne treba ju previše zbijati. Prelije se vodom, zatvori poklopcem i ostavi na tamno mjesto. Povremeno protresite teglu. Ovisno od temperature bit će gotov za oko 15 ili više dana.

Kako ga koristiti?

Gotov biostimulans se procijedi i može se primjenjivati takav ili se razrijedi vodom ovisno od učestalosti primjene. Dovoljno je da se koristi jednom u 21 dan. Kod češće upotrebe dobivena otopina se razrijedi vodom.

Često se primjenjuje na stablima jabuke, šljive, trešnje, ali i drugog voća i povrća. Prije upotrebe potrebno je učiniti testno tretiranje jedne grane na voćnom stablu ili jedne biljke kada je u pitanju povrće. Različite sorte i hibridi reagiraju na jedinstven način. Tijekom cijelog perioda vegetacije ovo je jeftin, lako dostupan biostimulator i možemo ga praviti prema potrebi.


Tagovi

Hajdučka trava Stolisnik Achillea millefolium Biljni insekticid Lisne uši Biostimulans


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!