Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana bilja
  • 03.06.2022. 07:30

Prirodno NPK gnojivo - od čega i kako ga napraviti?

Od biljaka i stajnjaka možemo pripremit tekuće gnojivo koje koristimo za razne uzgajane kulture

Foto: Maja Celing Celić
  • 4.575
  • 164
  • 0

Kako bi pospješili rast i razvoj uzgajanih biljnih kultura možemo sami pripremiti prirodna gnojiva. Njihova prednost je što ih možemo koristiti za različite biljne vrste.

Kopriva, sljez, gavez

Prirodno biljno NPK gnojivo možemo pripremiti od koprive, sljeza i gaveza. Kopriva je izvor dušika koji je odgovoran za rast i razvoj biljke. Ovaj element pomaže u razvoju zelene biomase i novih prirasta, poboljšava imunitet. Sljez je izvor fosfora koji intenzivira formiranje i razvoj korijena, osigurava pravilne procese cvjetanja i plodonošenja. I na kraju, gavez je izvor kalija koji je neophodan za formiranje cvjetova i plodova. Od njega ovisi prinos usjeva.

Bez dovoljno NPK hraniva, biljke zaostaju u porastu, deformirane su, na listovima dolazi do promjene boje i oblika, formira se manje cvjetova i plodova, urod je manji.

Kopriva je izvor dušika neophodnog za rast (Foto: M.C.Celić)

Za pripremu će nam biti neophodni: bačva, voda, kopriva, sljez i gavez. U bačvu staviti od svake vrste po 1,5 kg i preliti s 50 l vode. Ostavimo da fermentira naredna dva tjedna uz povremeno miješanje. Dužina fermentacije ovisi od temperature. Proces će biti završen kada se sadržaj prestane pjeniti. Nakon toga se procijedi i koristi. Ne mora se razrijeđivati. Možemo ga spremiti i čuvati u hladnom i tamnom prostoru do trenutka upotrebe.

Tekuće gnojivo od stajnjaka

Za pripremu tekućeg gnojiva možemo iskoristiti stajnjak raznih životinja, ali je važno da se radi o zrelom ili peletiranom stajnjaku. Svjež sadrži puno mikroorganizama i sjemenki korova što može imati kontraefekt.

Za pripremu je najpogodniji konjski stajnjak, od peradi ima više dušika.

Konjski stajnjak je najbolji za pripremu tekućeg gnojiva Foto: Lucija Bencarić

Postoje razni recepti, a najjednostavniji je da se peletirano gnojivo otopi u vodi u omjeru 1:10. Dobro se promiješa kako bi se granule otopile i ostavi sljedeća dva do tri dana uz povremeno miješanje.

Prije upotrebe sadržaj se odlije i koristi za prihranu. Talog se koristi za obogaćivanje komposta ili za pripremu nove ture tekućeg gnojiva. Uobičajena količina koja se dodaje po biljci je 0,5 l, ali to ovisi od njezine veličine, faze razvoja, plodonošenja i vrste gnojiva kojeg smo upotrijebili.

U oba slučaja pripreme posude treba držati što dalje od kuće zbog neugodnog mirisa.


Tagovi

Stajnjak Priprema Prirodno gnojivo Tekuće gnojivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

EU osigurava 40 milijuna cjepiva protiv ptičje gripe - namijenjeno je zaštiti ljudi

Europsko tijelo za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize potpisat će danas ugovor s tvrtkom CSL Seqirus kako bi osiguralo 665.000 doza cjepiva protiv ptičje gripe, v...

Više [+]