Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje luka
  • 26.07.2020. 16:30

Berba, skladištenje te čuvanje češnjaka i crvenog luka - koja su pravila?

Kako bi se glavice očuvale što duže, potrebno je odrediti optimalni trenutak berbe, pripremiti ih na odgovarajući način i osigurati im optimalne uvjete čuvanja.

Foto: Depositphotos/Nikodash
  • 8.430
  • 721
  • 0

Zahvaljujući svojim ljekovitim i gastronomskim svojstvima, češnjak i crveni luk postali su nezaobilazni u kulinarstvu i narodnoj medicini. Svako kućanstvo pravi zalihe ovog povrća, bilo da se radi o luku iz vlastitog uzgoja ili kupljenom. Kako bi se glavice očuvale što duže, potrebno je odrediti optimalni trenutak berbe, pripremiti ih na odgovarajući način i osigurati im optimalne uvjete čuvanja.

Suhe glavice ne smiju ostajati na parceli

Adekvatna berba luka omogućava da potpuno formirane glavice završe svoj prirodni ciklus razvoja. Pravilno određivanje trenutka berbe djelovat će na dužinu čuvanja ovog povrća.

Glavice se beru kada su dobro razvijene, umotane u suhe zaštitne listove, a vrat nadzemnog dijela je još uvijek zelen. Posebno obratiti pažnju da zrele i suhe glavice ne ostanu na parceli izložene kiši. Kada je ovo povrće vlažno i nedozrelo, podložnije je bržem propadanju.

Berba i skladištenje crvenog luka

Nakon branja, očiste se od zemlje, lagano se uklone listovi omotača koji su suvišni ili odvojeni od glavice. Pregledamo ih, a sve oštećene lukove odvojimo od onih zdravih. Ukloni se i višak korijena i nadzemni organi. Njihovo jako prikraćivanje može uništiti glavicu, dovesti do truljenja ili isušivanja, zato se ostavi jedan dio. Kod češnjaka se može jakim prikraćivanjem čak uništiti klica na češnjevima ili odstraniti točka na kojoj se razvija korijen. Dovoljno je da se ostavi dva do četiri centimetra nadzemne mase, odnosno korijena. Taj osušeni dio spriječit će prodor bakterija i gljivica koje su uzročnici truljenja.

Od stanja glavica i njihove vlažnosti, ovisi i period sušenja. Ovaj proces traje od jedan do pet dana u domaćim uvjetima. Prilikom jačeg dodira ostavljenog nadzemnog dijela iznad glavice crvenog luka, može se utvrditi je li on osušen. Ukoliko iz odrezanog dijela izlazi tekućina, glavice se trebaju još sušiti. Dno glavice i zona oko korijena trebaju biti suhi. Ukoliko vremenske prilike ne dozvoljavaju na otvorenom, luk sušimo u zatvorenom prostoru pored izvora topline. Temperatura zraka treba biti od 22 do 25°C. Osušene glavice je najbolje ostaviti nekoliko dana u nekom prostoru s dobrom ventilacijom.

Luk čuvajte u manjim količinama

Zdrav, osušen luk pogodan je za skladištenje. Sve oštećene i prevlažne glavice treba što brže potrošiti. Iskoristiti za pripremanje zimnice, dehidrirati ili preraditi na neki drugi način.

Kako čuvati crveni luk tijekom zime?

Mjesto gdje će se skladištiti treba biti suho i prozračno. Vlažnost zraka ne smije biti visoka. Optimalna vlaga za čuvanje luka je 50 do 65%. Tijekom čuvanja, najviše mu smetaju nagle promjene temperature. Najbolje ga je čuvati u manjim količinama. Izaberite prirodne materijale za ovu namjenu kao što su korpe, drvene gajbice ili papirnate vrećice. Mogu se koristiti i plastične gajbe s otvorima koji će osigurati cirkulaciju zraka. Kartonske kutije s otvorima, mrežaste vrećice, papirnati fišeci ili čak i najlonske čarape mogu se iskoristiti za čuvanje. Glavice luka ne držati u zatvorenom.

Posude u kojima će se čuvati trebaju biti čiste, oprane, dezinficirane. Najbolje je da bude raspoređen u dva do tri reda. Visina sloja uskladištenih glavica ne treba biti viša od 30cm. To će olakšati pregled tijekom čuvanja i osigurati bolju ventilaciju. One koje pokazuju znakove propadanja potrebno je ukloniti.


Tagovi

Čuvanje luka Skladištenje luka Berba luka Glavice luka Formirane glavice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]