Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje povrća
  • 04.12.2016. 10:30

Kako čuvati crveni luk tijekom zime?

Uskladišteni crveni luk je podložan truljenju. Kako bi spriječili propadanje crvenog luka, potrebno je redovno pregledavati glavice.

Foto: Pixabay.com
  • 16.556
  • 334
  • 0

Svrha skladištenja crvenog luka je produženje razdoblja čuvanja i smanjenje gubitaka na najmanju moguću mjeru. Iz tog razloga je važno da parametri u skladištu, temperatura i relativna vlažnost zraka budu optimalni.

Redovitim pregledom u ovom periodu možemo primijetiti da su pojedine glavice crvenog luka zahvaćene procesima truljenja. Brojni su faktori koji dovode do pojave truleži glavica luka, a s preventivom se započinje još u polju.

Zdrave glavice su ključ uspješnog skladištenja

Kako bi se glavice crvenog luka duže očuvale u skladištima, trebamo proizvesti zdrave glavice. Veliku pažnju treba posvetiti agrotehnici proizvodnje luka. Luk se sadi na isto mjesto nakon četiri do pet godina kako bi se spriječile zaraze iz zemljišta. To je kultura koja dolazi nakon kultura koje se intenzivno gnoje, posebno stajskim gnojivom, kao što su rajčica, paprika, patlidžan.

Najčešće proizvođači prave grešku i preintenzivno gnoje luk dušičnim gnojivima. Ova gnojiva smanjuju mehaničke karakteristike tkiva, tkiva su puna vode i zbog toga su takve glavice podložne truljenju.

Za vrijeme uzgoja treba obratiti pažnju na navodnjavanje, zaštitu od bolesti i štetnika. Mnoge bolesti sa polja dospijevaju u skladišta i šire se sa glavice na glavicu. Tijekom vađenja glavica kišovito vrijeme može pojačati pojavu truleži na glavicama. Izvađenim glavicama treba ukloniti pera, ali ostaviti 2 do 3 cm stabljike. Uloga ostavljene stabljike je sprečavanje prodiranja patogena u glavicu, jer će se u procesu prosušivanja vrat osušiti i spojiti te na taj način zatvoriti put do glavice. Potrebno je skratiti korijen, ali se on ne uklanja u potpunosti. Ukoliko se ošteti dno luka, kroz dobivenu ranu lakše prodiru uzročnici truleži.

Nakon vađenja glavice luka je potrebno dobro prosušiti na sjenovitom i prozračnom mjestu. Luk ne ostavljati dugo na suncu kako ne bi dobio ožegotine. Prilikom manipulacije glavice ne bacati kako ne bi došlo do oštećenja i nagnječenja. Za skladištenje odabrati čiste, zdrave, prosušene glavice sa svijetlom ljuskom.

Uvjeti skladištenja

Crveni luk sa manjih gredica se može plesti u vijence. Vijenci luka se ostavljaju na sjenovitom i prozračnom mjestu, zaštićeni od kiše i vlage. Glavice luka se mogu čuvati i upakirane u šupljikave vrećice ili kartonske kutije do 25 kg. U velikim skladištima glavice crvenog luka se mogu čuvati u sloju debljine od 3,5 do 4 m s tim da je prazan prostor iznad luka njmanje visine 1,5 m.

Na dužinu čuvanja luka najveći utjecaj imaju temperatura i vlažnost zrka. Najbolje je glavice čuvati na temperaturi oko 0ºC, ali da su vrijednosti temperature zraka pozitivne tj. iznad 0ºC. Optimalna vlažnost zrka treba se kretati između 70 i 75%. Dobro prosušene i zdrave glavice crvenog luka mogu se pri ovakvom režimu čuvati i nekoliko mjeseci.

Ventilacija prostora u kome smo uskladištili crveni luk treba biti dobra, posebno prvih mjesec dana skladištenja luka. To će osigurati da se ljuska luka dobro osuši i da se na njenoj površini ne razvijaju patogene gljivice i drugi uzročnici bolesti koja dovode do truljenja luka.

Glavice luka se mogu čuvati i pri temperaturi od 20 do 25ºC. Na višim temperaturama ne dolazi do klijanja luka, ali glavice gube na masi i kvaliteti.

Bolesti i štetnici koje utječu na čuvanje glavica luka

Plamenjača luka

Uzročnik plamenjače luka je gljivica Peronospora destructor. Ova bolest se javlja još u polju na listovima luka. Kako infekcija napreduje, ona dospijeva i u glavicu. Na taj način plamenjača dolazi u skladište i u uvjetima neadekvatnog skladištenja se širi i izaziva truljenje okolnih glavica luka.

Trulež luka

Trulež glavica i lisnu pjegavost izazivaju i gljivice Botrytis, dok bijelu trulež izaziva Sclerotium cepivorum. Trulež luka mogu izazvati i gljivice iz roda Fusarium, u ovom slučaju se radi o suhoj truleži. Njačešće se javlja trulež gljivicama iz roda Botrytis, posebno u kišnim godinama.

Lukova muha

Lukova muha Hylemia antiqua pravi kanaliće kroz glavicu koji služe kao ulaz za mnoge gljivice i bakterije koje će dovesti do truleži luka.

Briga o uskladištenom luku

Uskladišteni luk treba redovno pregledati i odstranjivati glavice sa znakovima truljenja i drugim simptomima koji utječu na dužinu čuvanja (mekane glavice, glavice sa eksudatom). Kako bi se duže očuvale glavice luka se mogu uvaljati u brašno, posuti pepelom jasena ili nekog drugog drveta, poprskati ekstraktom bijelog luka ili duhana.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Crveni luk Skladištenje Zima Truljenje Štetnici


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije