Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatsko povrće
  • 02.12.2018. 18:00

Beinrauch: Mogućnost razvoja našeg povrćarstva postoji, moramo napraviti daljnji korak

Završio je 4. stručni seminar "Hrvatsko povrće", a razloga za zadovoljstvo, u ime organizatora, ima i Goran Beinrauch, glavni urednik "Gospodarskog lista".

Foto: Gospodarski list
  • 289
  • 49
  • 0

Iza nas je 4. stručni seminar "Hrvatsko povrće" koji se tijekom tri dana održavao u Svetom Martinu na Muri. Razloga za zadovoljstvo, uz brojne predavače i goste, imaju i organizatori iz Gospodarskog lista i Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH).

"Razvoj i napredak je moguć jedino ako se uloži velik trud, ako nastojimo unaprijediti dostignuća, raditi da sve što je dobro, postane još bolje i težiti izvrsnosti. Cilj organizatora je da iz godine u godinu seminar "Hrvatsko povrće“ postane sve bolji i da sudionici budu zadovoljni programom i informacijama koje mogu čuti u stručnim izlaganjima i dinamičnim okruglim stolovima", rekao je po završetku skupa glavni urednik "Gospodarskog lista" i tajnik DANH-a Goran Beinrauch koji je dao i veliki doprinos u vođenju programa. 

250 sudionika o povrću

Valja pohvaliti inicijativu, jer nije lako okupiti 250 sudionika, većinom proizvođača, sve najrelevantnije institucije u sektoru povrćarstva, brojne sponzore i generalnog sponzora Podravku na jednom mjestu. Svi koji su nazočili seminaru na svoj način pridonose razvoju hrvatskog povrćarstva, a ove godine skup je dobio dodatnu notu internacionalne razmjene iskustva.

Podravka želi cijelu sirovinsku osnovu proizvesti u Hrvatskoj, potpisat će tisuće ugovora s domaćim proizvođačima

"Održana su brojna stručna predavanja, u 5 sekcija: Zakonodavne aktualnosti, Zaštita povrća, Novi proizvodi i nove tehnologije, Hrvatsko povrće – od sjemena do stola, Potencijal proizvodnje korjenastog povrća u RH. Također smo održali Financijsku radionicu, na kojoj su predstavljeni financijski instrumenti i mogućnosti financiranja investicija u sektoru povrćarstva, a novost je bio i 1. Regionalni susret proizvođača povrća, na kojem su iskustva razmijenili gosti predavači iz Slovačke, Mađarske, Slovenije, Srbije i BiH.

1. Regionalni susret proizvođača povrća

Proizvođači su se složili da imaju svi slične probleme, poglavito s uvozom i dampinškim cijenama u vrijeme berbe povrća i potrebe za jačim udruživanjem dok se u sekcijama o zaštiti povrća i proizvodnji korjenastog povrća pokazalo da se povrćari (a i drugi proizvođači) susreću sve više s problemom  zaštite, klimatskim promjenama i sve većim zahtjevima za sigurnost hrane i očuvanje okoliša. Jedan od zaključaka je da treba revitalizirati proizvodnju domaćeg sjemena povrća, osobito čuvanih sorti, kojih je oko 30 na sortnoj listi." dodaje Beinrauch najvažnije misli skupa.

Uz blagi i ljuti, stiže i "pitomi" ajvar?

Puno je bilo govornika, zaključci su brojni, a posebno je istaknuta važnost da povrće dobije dodanu vrijednost kroz preradu, da se omogući bolja infrastruktura kroz izgradnju hladnjača, sušara i drugih potrebnih resursa.

Puno je i prostora za napredak u sektoru povrća, a u to čvrsto vjeruju i organizatori koji poručuju: "Mogućnost razvoja hrvatskog povrćarstva postoji. Sami moramo napraviti daljnji korak!" 


Fotoprilog


Tagovi

Hrvatsko povrće Seminar Goran Beinrauch Povrće


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]