Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cjepivo
  • 02.07.2020. 15:00

Znanstvenici na svinjama ispituju cjepiva protiv Covid-19 i afričke svinjske kuge

Svinje su se pokazale kao dobar model za ispitivanje cjepiva protiv različitih bolesti zbog fiziološke sličnosti s ljudima. Trenutno znanstvenici na njima ispituju djelovanje cjepiva protiv koronavirusa, ali i afričke svinjske kuge.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 152
  • 13
  • 0

Znanstvenici s britanskog instituta Pirbright u suradnji sa Sveučilištem na Oxfordu i farmaceutskom tvrtkom AstraZeneca istražuju djelotvornost cjepiva protiv Covid-19 i to na svinjama. Naime, provedena ispitivanja ukazuju da dvije doze cjepiva ChAdOx1 nCoV-19 (AZD1222) kod svinja proizvode veći broj protutijela od jedne doze. U tijeku je i ispitivanje cjepiva protiv afričke svinjske kuge (ASK) koje daje obećavajuće rezultate.

Zašto je ispitivanje cjepiva na svinjama važno?

U priopćenju za medije upućenom AFN-u, profesor Bryan Charleston s Instituta Pirbright, objasnio je zašto je uspješno djelovanje kod ovih životinja važan korak u razvoju cjepiva koje bi zaštitilo ljude od SARS—CoV-2.

Koronavirus pronađen na dasci za rezanje lososa? Kina pooštrava kontrole mesa

"Svinje su se pokazale vrijednim modelom za testiranje cjepiva i protiv drugih bolesti, kako bi se dobila vrsta induciranog imunološkog odgovora i ispitale različite doze", rekao je Charleston. "One su po pitanju fiziologije sličnije ljudima nego neke druge životinje, primjerice, tjelesnom težinom i metabolizmom, a i pristupačnije su za ispitivanja od primata", zaključio je. 

Profesor Simon Graham vodeći autor studije opisao je rezultate kao vrlo ohrabrujuće. Naime, ovaj se rad paralelno odvija i s drugim istraživanjima poput ispitivanja i razvoja cjepiva protiv afričke svinjske kuge.

ASK ima veće posljedice za stočarstvo od Covid-19

Justin Sherrard, globalni strateg iz Rabobanka (svjetski lider u financiranju hrane i poljoprivrede, op.a.) smatra da će ovaj virus imati dublje i dugotrajnije utjecaje na globalna tržišta životinjskih proteina od Covid-19. Već su stotine milijuna svinja zaražene širom Azije, a najveći dio u Kini. U novije su se vrijeme ponovno pojavile epidemije u Europi i Africi, a prije nekoliko dana Nigerija je postala novo žarište gdje su stočari usmrtili 300.000 ovih životinja.

Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) upozorila je da bi ta bolest mogla ubiti četvrtinu tih životinja diljem svijeta i to upravo zbog nepostojanja komercijalno dostupnog cjepiva.

Utjecaj koronavirusa na svjetsku poljoprivrednu proizvodnju

Studija Pirbright-a, objavljena u časopisu Vaccines, pokazuje da je 100% svinja koje su primile novo cjepivo zaštićeno od smrtonosne doze virusa ASK.

Učinkovito cjepivo protiv ASK?

Tim je stvorio ono što je poznato kao vektorsko cjepivo, umetanjem osam strateški odabranih ASKV gena u neškodljivi virus, poznat kao vektor. Vektori se koriste za dostavu gena svinjskim stanicama gdje proizvode virusne proteine ​​koji stvaraju njihov imunološki sustav kako bi brzo reagirali na ASK infekciju. 

Kina potvrdila novi slučaj afričke svinjske kuge

Kombinacija osam gena virusa štitila je svinje iako su se razvili klinički znakovi bolesti. Ovo je prvi put da je vektorsko cjepivo pokazalo zaštitni učinak protiv ASK. Potreban je daljnji razvoj, ali ako bude uspješan, cjepivo bi omogućilo razlikovanje zaraženih životinja od onih koje su primile cjepivo, što bi omogućilo uspostavljanje programa cijepljenja bez žrtvi po gospodarstvo.


Tagovi

Cjepivo Covid-19 Afrička svinjska kuga ASK Koronavirus Zaštita Istraživanje Utjecaj


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]