Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrole mesa
  • 18.06.2020. 07:30

Koronavirus pronađen na dasci za rezanje lososa? Kina pooštrava kontrole mesa

Nakon što je objavljeno da je novo mjesto izvora zaraze najveća veleprodajna tržnica Xinfadij u Pekingu, Kina uvodi strože kontrole mesa.

Foto: JumpStory
  • 212
  • 40
  • 0

U Pekingu, glavnom gradu Kine otkazano je više od tisuću letova, ponovno su zatvorili škole, a u nekoliko se kineskih provincija pojačava inspekcija svježeg i smrznutog mesa te morskih plodova, uključujući uvezene proizvode. Sve se ovo dogodilo nakon novog izbijanja koronavirusa povezanih s pekinškim prehrambenim tržištem. Uz to, pooštrena pravila izazivaju strah od mogućih kašnjenja pri rukovanju s teretom ili čak privremenog zaustavljanja uvoza.

Virus pronađen na dasci za rezanje lososa

Kina je vodeći svjetski kupac mesa, s gotovo 4 milijuna tona godišnje, piše reuters. Nakon izvještaja da u Pekingu ima 79 novih slučajeva koronavirusa, posljednjih se nekoliko dana strahuje da su stvari opet izmakle kontroli.

Naime, ovo je najveći broj oboljelih od veljače, a većina ih je povezana sa Xinfadi, najvećom veleprodajnom tržnicom u Aziji. Čak je 11 naselja u njezinoj okolici i 10 ostalih u blizini druge, zapečaćeno, a 90.000 stanovnika podvrgnuto je testovima.

Meso zmija s lokalne tržnice je izvor smrtonosnog korona virusa?

Medijska su izvješća izazvala zabrinutost da bi proizvodi na tržištu mogli biti kontaminirani virusom, nakon što je pronađen na dasci za rezanje koja se koristi za rukovanje lososom. Glavni supermarketi u gradovima širom Kine micali su losose s polica ovog vikenda, a norveški dobavljači priopćili su kako je u ponedjeljak uvoz ribe zaustavljen.

No, jučer (srijeda) je norveški ministar ribarstva i plodova mora izjavio kako su  kineske i norveške vlasti zaključile da ta riba nije izvor SARS-CoV-2, koji je pronađen na daskama za rezanje na veleprodajnom tržištu hrane u Pekingu. 

Pojačavaju inspekcije tržnica

Iako su vlasti glavnog grada Kine izjavile da su uzorci uzeti iz prehrambenih proizvoda koji se prodaju na tržnicama u gradu, do sada svi bili testirani na virus, provincije uključujući Guangdong, Henan, Hebei i Yunnan, kao i općina Tianjin, najavile su da će se pojačati provjere sigurnosti hrane.

Uprava za regulaciju tržišta Guangdonga na svojoj je web stranici objavila da bi testiranje nukleinskih kiselina trebalo obavljati na ključnim namirnicama, uključujući svježu i smrznutu svinjetinu, govedinu, janjetinu, piletinu i plodove mora, a posebno uvoznu smrznutu hranu. Napomenuli su i da bi poljoprivredna tržišta, hladnjače, supermarketi i ugostiteljski objekti trebali biti pregledani.

Grad Tianjin počeo je raditi testove na Covid-19 uveženog mesa koji stiže u luku, ali nije poznato koji se dio tereta pregledava. Strože kontrole mogle bi uzrujati kupce zbog kupovine robe iz inozemstva, a jedan uvoznik peradi rekao je da je zabrinut kako bi vlada mogla kratkoročno obustaviti uvoz.

Pored toga, provjere smrznutog mesa podižu cijenu živih svinja jer bi inspekcije mogle povećati potražnju za svježim mesom, rekao je trgovac sa sjedištem u Henanu.

Dozvoljena gradnja farmi u blizini gradova? U Kini će uzgajati 200 milijuna svinja

Podsjećamo, u Kini je dozvoljena i izgradnja farmi u blizinu gradova, a u njima će se uzgajati čak 200 milijuna svinja kako bi nadoknadili potražnju za njihovim mesom. 


Tagovi

Kina Covid-19 Koronavirus Peking Kontrole mesa Losos Uvoz Cijena Svježe meso


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.