Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Živi zid
  • 23.05.2018. 09:50

Živi zid otkupio i dijele dvije tone jagoda: problem koji muči jagodare nije samo njihov

Problem koji muči jagodare nije samo njihov problem, jedino se sada, slikovito rečeno, prebio na njima. Želimo osvijestiti na pravi problem - pitanje monetarne politike, naglasio je Ivan Pernar. 

Foto: Pixabay/Couleur
  • 5.153
  • 476
  • 0

Čak dvije tone jagoda koje su otkupili od domaćih proizvođača jagoda, članovi Živog zida od jutros ispred zgrade Hrvatske narodne banke dijele građanima Zagreba. 

"Nakon što su naši proizvođači jagoda besplatnom podjelom jagoda ukazali na problem jeftinog uvoza, naša kolegica Vladimira se dosjetila nečega. Rekla je idemo razdijeliti te jagode, otkupiti i podijeliti ih besplatno građanima. Zašto? Ne zato da bismo mi plasirali te proizvode. Nije uloga Živog zida niti prodaja, niti kupnja, niti dijeljenje jagoda. Međutim, naša je politička dužnost ukazati na problem nerealnog tečaja. Problem nije da mi imamo višak jagoda. Mi imamo problem da u isto vrijeme kada naši proizvođači ne mogu prodavati jagode, šleperima uvozimo jagode. I tu dolazi do savršene slike besmisla u kojem živimo, a ona je rezultat tečajne politike naše Hrvatske narodne banke koja je uvozne proizvode učinila jeftinijim", poručio je saborski zastupnik Ivan Pernar u snimljenom videu. 

Jeftine uvozne jagode natjerale domaće uzgajivače u prosvjed: Čemu toliki uvoz kad proizvodimo dovoljno?

Kako je dodao, naši proizvođači kažu da ne mogu razumjeti kako se po takvoj cijeni isplati ne samo proizvesti nego i dopremiti jagode u Hrvatsku. "I tu je bit promašenosti cijele naše države. To je razlog zašto proizvodnja sva propada, zašto su ljudi bez posla. Uloga naša nije riješiti problem otkupa jagoda - mi ga ne možemo riješiti. Naš je cilj ukazati na čijoj smo strani i koji je naš politički cilj. Ima jedna priča o dva vrapca, kuća gori, jedan ne čini ništa, a drugi je uzeo kap vode da ugasi požar. Zašto to radiš, pita ga prvi, pa znaš da tvoja kap neće ugasiti požar. Tako i mi ovom gestom kupnje jagoda od seljaka i njihovim dijeljenjem znamo da nećemo riješiti problem. Naš cilj je ukazati na problem i uzrok, a to je pogrešna tečajna politika HNB-a. I upravo iz tog razloga će dijeljenje biti ispred HNB-a. Institucije koja od 1994. svojom tečajnom politikom masakrira našu ekonomiju. Kompletna poljoprivreda je na aparatima, pitanje je koliko će tako izdržati", navodi Pernar. 

Cilj Živog zida je, kaže, ukazati na činjenicu da treba kunu "odvezati" od eura i ukinuti valutnu klauzula na kredite. "Hoće li se u Hrvatskoj proizvoditi, hoće li moći prodati ne ovisi o našim proizvođačima, već o tečaju HNB-a. Stoga je naš cilj čin političkog prkosa prema sustavu koji je zavio cijelu zemlju u crno. Mi imamo desetke milijardi kuna loših kredita, ima enorman vanjski dug, imamo unutrašnju nelikvidnost, 320.000 građana u blokadi i stravičnu besparicu i kreditnu krizu. Problem koji muči jagodare nije samo njihov problem, jedino se sada, slikovito rečeno, prebio na njima. Želimo osvijestiti na pravi problem - pitanje monetarne politike", naglasio je Pernar. 

Podjela jagoda ipak nije prošla mirno. Naime, jedan proizvođač jagoda čiji je štand nedaleko od mjesta gdje su besplatno dijelili jagode, pitao ih je zašto se nisu obratili njemu i drugima koji imaju štandove u blizini i tako pokušavaju zaraditi. "I što ću sad ja s trulim jagodama? Ovim postupkom nikom ne pomažete", reagirao je uzrujani proizvođač. 


Tagovi

Jagode Prodaja Uvoz Živi zid Ivan Pernar HNB


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]