Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed u Zagrebu
  • 21.05.2018. 11:00

Jeftine uvozne jagode natjerale domaće uzgajivače u prosvjed: Čemu toliki uvoz kad proizvodimo dovoljno?

Mi smo specijalisti da uvozimo hranu koju ne trebamo, a izvozimo radnu snagu koju je sve teže pronaći, upozorio je Marijan Herceg predsjednik Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba. 

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
  • 1.822
  • 211
  • 0

Jeftini uvoz ugrozio je i domaće proizvođače jagoda koji su jutros prosvjedom odnosno besplatnom podjelom građanima Zagreba ukazali na gorući problem. 

"Nismo protiv uvoza, uvoz je potreban, ali ne sada kad je prava berba i kada Hrvatska ima dovoljne količine. Ako i je uvoz neka se istakne domaće/uvozno. Mi smo specijalisti da uvozimo hranu koju ne trebamo, a izvozimo radnu snagu koju je sve teže pronaći. Pa i polja su nam sve zapuštenija. I ovdje u gradu Zagrebu, da ne govorimo o rubnim dijelovima Hrvatske. Imamo sve više zapuštenih polja i to je jadno", rekao je Marijan Herceg, predsjednik Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba. 

Rušenje cijene domaćih jagoda 

Kako je naglasio, na prosvjed su se odlučili kako bi ukazali na problem odnosno dampinške cijene trgovačkih lanaca koji mjericu jagoda probaju po 8,99 kuna. Realna cijena je 12 kuna za mjericu odnosno 24 kune kilogram. 

"Ovakvo ponašanje trgovačkih centara nam ne ide na ruku i pokušali smo barem ukazati na problem. Ranijih godina nije bio tako naglašen problem. Uvoza je bilo, dijelom se preklapao s jagodama iz Vrgorca, međutim, zakašnjela zima je utjecala na vegetaciju do te mjere da je istovremeno došla i Italija i mi i sad odjednom imamo viška na tržištu", dodao je. 

Na upit zbog čega je domaća jagoda skuplja, Marijan Herceg je uzvratio: Zašto je skuplja naša? Ako netko misli da se na jagodi može obogatiti, mi ćemo mu objasniti. Mi moramo u cijenu ugraditi svoj trošak, od uzgoja pa do plasmana. Sve to ima cijenu. Treba pripremiti sadnicu, treba posaditi, izgraditi plastenik koji se svake godine premješta i berba. Teško je pronaći radnika. Skup smo inicirali da ukažemo na problem. Ne može prodajna cijena biti 8.99, jagoda prve klase ne može toliko koštati. To je ispod ekonomske cijene. Zašto neki mogu prodavati tako, ne znam. Vjerojatno zato što prodaju i WC papir pa na njemu zarade dovoljno da pokriju gubitak od jagoda", dodao je Herceg navodeći da sezoncima plaćaju 25 do 30 kn satnicu, no i dalje ih nema. 

Jagode nisu čavli 

Dodatno, kazao je, riječ je o robi koja je izuzetno pokvarljiva. "To nisu čavli! Ona je jučer brana, ne štitimo jagodu kemijski da bi se mogla zadržati dva-tri dana. Isti sortiment je u pitanju, možda isto podrijetlo sadnica jer Hrvatska ne proizvodi sadnice, ali razlika je u tome što beremo jagodu zrelu za našu maloprodaju. Kad ju se plasira u trgovačke lance, onda se bere nepotpuno zrela da bi došla do kupca. I zato je naša jagoda bolja!", zaključio je Herceg. 

Predsjednik Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije "Jagodni prsten" Željko Varga koji i sam uzgaja jagodu na 2,5 hektara, dodao je da se problem s uvozom s godinama ponavlja, no ove godine imamo više domaćih jagoda. 

"Došli smo jednostavno ukazati da se, kad proizvodimo dovoljno, pokuša čim manje jagoda uvesti. Ne treba toliko uvoziti, a i kvaliteta ne može parirati domaćim. Uvozna stoji u hladnjačama i par dana", zaključio je Varga dodajući da se domaća jagoda bere do početka lipnja i da će sigurno morati smanjivati cijenu za kunu, najviše dvije.


Tagovi

Jagode Domaće jagode Prosvjed Zagreb Uvoz


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]