Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šteta od ptica
  • 30.05.2022. 15:00

Ždralovi uništili 30 hektara kukuruza - ratar je mogao samo gledati

Seljaku zakon veže ruke, čak i kada mu se unište rad i imovina, žali se poljski farmer Zbigniew Tomczyka kojemu država neće nadoknaditi štetu

Foto: Depositphoto/Allexxandar (ilustracija)
  • 349
  • 69
  • 0

Da zaštićene ptice mogu predstavljati veliki problem u poljoprivredi govori slučaj poljskog poljoprivrednika iz okoline Jezierske lagune. Zbigniew Tomczyka, farmer iz općine Dobre, u okrugu Wielkopolska, u jednom je danu ostao bez 30 hektara posijanog kukuruza.

Naime, obradive površine su na 8 km od mjesta gdje se gnijezde ptice, a posebno zaštićene vrste kao što su ždralovi, piše Farmer

Imaju veliki apetit

Tomczyka kaže da su oni veliki i proždrljivi. Do sada je ih je redovno viđao na svojim njivama, ali nikad u ovolikom broju:

"Na svojoj zemlji sam izbrojao 400 ptica. Ništa nije ostalo od mog kukuruza kojeg sam posijao na 30 hektara."

Vrane prave velike štete - gubici i do 20.000 eura

Samo na sjeme je potrošio preko 4.000 eura, a tu su i troškovi za gnojivo i gorivo. Ništa nije mogao učiniti, samo gledati kako se njegov rad uništava.

Šteta neće biti nadoknađena

Veliki je problem što poljski zakoni i propisi štite ptice, ali poljoprivrednicima ne nadoknađuju štetu. Nije im dozvoljeno ni da ih plaše.

"Ostaje nam samo da gledamo i plačemo, jer seljaku zakon veže ruke, čak i kada mu se unište rad i imovina", žali se poljoprivrednik.

U Poljskoj najmanje deset godina traje rasprava o nadoknadi štete na poljima od zaštićenih vrsta. Nacionalni savjet poljoprivrednih komora je 2021. godine nekoliko puta tražio od Vlade da promijeni propise.

I dok čelnici ministarstava poljoprivrede i okoliša u svojim odgovorima uvijek citiraju odredbe akata koji dokazuju da Državni trezor nije u obavezi nadoknađivati takvu štetu, Vlada nije učinila nikakav napor da pomogne poljoprivrednicima koji sve više trpe.


Tagovi

Poljska Ptice Štete od ptica Zaštićene ptice Ždravlovi Uništili urod


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]